Blic

NA TONE SMEĆA PLUTA POTPEĆKIM JEZEROM

- V. Lojanica

OGROMNA KOLIČINA OTPADA, a grube su pretpostav­ke da ga ima na stotine tona, poslednjih dana ponovo je prekrila Potpećko jezero na Limu kod Priboja na dva kilometra dugom potezu od Ribarskog naselja do brane.

Lim je, kao i obično u ovo doba godine, narastao usled topljenja snega i u Potpećko jezero nagomilao smeće koje je voda pokupila sa šest nesanitarn­ih deponija smeštenih u njen tok. Pet tih deponija se nalazi na teritoriji Crne Gore – u Plavu, Andrijevic­i, Beranama, Kolašinu i Bijelom Polju. Deponija Stanjevine na ulazu u Prijepolje, smeštena između reke Lim i magistraln­og puta, poslednja je u nizu smetlišta i verovatno je najveće ekološko ruglo Srbije.

Uz branu Hidroelekt­rane „Potpeć“i uzvodno odavde pluta velika količina plastičnih i staklenih boca, kesa, rashodovan­og kućnog nameštaja, stare obuće, odeće... U plivajućoj deponiji neretko se zatiču i mrtve životinje, a jezerom se šire nesnosni mirisi.

- Procene su stručnjaka da Lim godišnje sa nesanitarn­ih deponija u Potpeć donese oko 40.000 tona kubika plutajućeg otpada. Oko 40 odsto tog smeća potone, 20 odsto se zadrži uz obale, a preostalih 40 se nagomilava uz branu i pravi probleme u proizvodnj­i električne energije - priča za „Blic“Goran Reković, predsednik Fonda za zaštitu životne sredine opštine Priboj.

Smeće koje pređe preko brane u Potpeću, Limom teče do ušća u Drinu, a zatim ovom rekom preko granice sa BIH stiže do Višegrada gde se nagomilava uz branu ovdašnje hidrolektr­ane. Posle Višegrada otpad se Drinom opet vraća u Srbiju i generiše uz Hidroelekt­ranu „Bajina Bašta“na jezeru Perućac.

Problem smeća u jezeru Potpeć je iz godine u godinu sve izraženiji.

Procene su stručnjaka da Lim godišnje sa nesanitarn­ih deponija u Potpeć donese oko 40.000 tona kubika plutajućeg otpada

n

 ??  ??
 ??  ?? najveće ekološko ruglo srbije
najveće ekološko ruglo srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia