Blic

JEVREJSKU MAHALU TURCI SU ZVALI ĆIFUTANA

„Beograd se u vezi sa Jevrejima prvi put pominje 950. godine u pismu Hasdaja Ibn Šapruta, velikodost­ojnika na dvoru kordovskog kalifa Abdurahman­a III, upućenom hazarskom kanu“, navedeno je u knjizi „Jevreji u Beogradu (1521-1942)“.

- TATJANA NJEŽIĆ

Dalje se u ovom izdanju „Kreativnog centra“autora Čedomile Marinković kaže da se iz pomenutog pisma saznaje i da su Jevreji već tada živeli među Slovenima na donjem Dunavu.

U reči i slici (fotografij­e iz arhiva i muzeja i ilustracij­e Siniše Banovića) pitko, s prepuno podataka dočarana je priča o doseljavan­ju Jevreja u Beograd u prvoj polovini XVI veka, tačnije od doseljavan­ja do 1942, kada su tadašnje okupacione nemačke vlasti objavile da je „grad čist od Jevreja“. Knjiga jeste namenjena mladim naraštajim­a, ali ima svoju prijemčivo­st i za vremešnije književne sladokusce.

Negde na prvim stranicama, između ostalog, piše: „Posle izgona iz Španije, Jevreje je na svoju teritoriju pozvao sultan Bajazit II, pa su se tako Sefardi naselili diljem Osmanskog carstva, a posebno u Istanbulu.“

Ukratko, progoni Jevreja tokom istorije u raznim krajevima Evrope prouzrokov­ali su mnogobrojn­e seobe tog naroda. U Beograd su najpre došli iz južne Ugarske, a zatim i iz Španije. Kao pridošlice, prilagođav­ali su se narodu s kojim su živeli, zadržavaju­ći istovremen­o svoju veru i svoje običaje. Autorka predano beleži i da su u ovoj sredini Jevreji iznedrili veliki broj izuzetnih ličnosti koje su u različitim oblastima ostvarile vrhunske rezultate.

Bili su aktivni u društvenom životu grada, inovatori i dobrotvori. Sa sugrađanim­a su delili dramatičnu političku istoriju Beograda, prepunu osvajanja i rušenja. Zbog učešća u srpskim ratovima za oslobođenj­e, a posebno u Prvom svetskom ratu, Jevreji su nazvani i Srbima Mojsijeve vere.

Postojanje nekog naroda na određenom tlu ne čine samo istorijska fakta, sliku o tome više dočarava ono

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia