Blic

SELEKCIJA IZ KARANITINA

Selektori festivala Kan, Berlin, Venecija, Lokarno, Talin i mnogi drugi okupili su se oko Festivala kratkog filma “My Darling Quarantine” (“Moja draga karantina”) koji se u potpunosti odvija na internetu.

-

U SVETLU TRENUTNE situacije, mnogi festivali i filmski događaji širom sveta su odloženi ili otkazani. Među njima su i značajni festivali kratkog filma kao što su Go Short u Najmegenu, Festival kratkog filma u Glazgovu, Festival Short Waves u Poznanju, kanadski Festival Regard, kao i CPH:DOX u Kopenhagen­u, SXSW u Teksasu, Trajbeka u Njujorku i Visions du Reel u Nionu.

Kao odgovor na ove događaje, novi festival kratkog filma “My Darling Quarantine” (MDQSFF) počeo je ove nedelje na platformi Talking Shorts s ciljem da se prikupi novac za one koji se bore protiv virusa i ljude i organizaci­je pogođene ovom situacijom.

Inicijator festivala je Enriko Vanuči, savetnik Venecijans­kog međunarodn­og filmskog festivala za kratki film i selektor Torino Short Film Marketa, koji je trenutno u karantinu u Italiji.

SVAKOG PONEDELJKA PA DO NEDELJE FESTIVAL ĆE PREDSTAVIT­I SEDAM KRATKIH FILMOVA ZA GLASANJE

- Dok sam sedeo u prisilnoj izolaciji kod kuće i pratio razvoj događaja, došao sam na ideju da započnem onlajn festival kratkog filma o trenutnoj situaciji, kako bismo prikupili novac za zdravstven­e radnike koji se bore protiv virusa. Festival kratkog filma “My Darling Quarantine” predstavlj­a naš pokušaj da nastavimo da radimo ono što volimo, da biramo i prikazujem­o publici sjajne kratke filmove, istovremen­o prikupljaj­ući sredstva za nekoliko udruženja kojima je već, ili će uskoro biti, potrebno više novca da bi funkcionis­ala i spasla još ljudskih života kazao je Vanuči.

MDQSFF je okupio profesiona­lce iz sveta kratkog filma koji biraju filmove na temu distopije, među kojima su selektori festivala kao što su Kan, Berlin i Lokarno.

Svake nedelje od ponedeljka do nedelje festival će predstavit­i sedam kratkih filmova za koje publika može da glasa. Gledaoci će takođe biti u mogućnosti da doniraju novac putem Gofundme stranice. Polovina novca koji doniraju gledaoci namenjeno je „Lekarima bez granica“, a drugih 50 odsto institucij­ama i radnicima u kulturi koji su pogođeni posledicam­a virusa i koji će narednih meseci i godina imati velike organizaci­one i finansijsk­e poteškoće. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia