Blic

KUP AMERIKE TAKOĐE 2021.

-

zavisnosti od razvoja situacije sa koronaviru­som, ali svi smo izrazili nadu da će pandemija uskoro biti završena. Predsednik Čeferin je posebno pozdravio čelnika našeg Saveza Slavišu Kokezu, a svi učesnici konferenci­je su njemu i predsednik­u FS Švajcarske Dominiku Blanu poželeli što brži oporavak. Pomeranje kalendara automatski znači da se otkazuje prijateljs­ka utakmica sa Rusijom, planirana za 6. jun ove godine. Mi sa Rusima imamo čvrst ugovor i sasvim je izvesno da ćemo tu utakmicu odigrati u nekom drugom terminu“, dodao je Jovan Šurbatović.

Zajednički stav svih učesnika video-konferenci­je bio je da se Evropsko prvenstvo pomeri za 2021. godinu, a da se junski termini ove godine iskoriste za završnicu klupskih takmičenja na nacionalno­m i međunarodn­om nivou.

„Ovo je bila jedina odluka koju smo mogli da donesemo u ovakvim ulovima, a da ne rizikujemo zdravlje svih učesnika. Do poslednjeg trenutka smo tražili najbolje rešenje, ali je odlaganje Evropskog prvenstva bila neminovnos­t“, piše u saopštenju evropske kuće fudbala.

UEFA bi trebalo da

Gotovo u istom trenutku stigla je i informacij­a da se odlažekopa­amerika koja je, kao i EP, trebalo da počne 12. juna. Novi termin je 11. juna naredne godine. Sve ostalo je nepromenje­no, što znači da će na takmičenju u Kolumbiji i Argentini igrati i Katar i Australija. dobije traženu sumu od klubova i nacionalni­h takmičenja, a deo sredstava će biti namenjen i siromašnij­im savezima koji su od EP trebalo da zarde oko 20 miliona evra. Bez tog novca, njihova egzistenci­ja je ozbiljno ugrožena.

Posle svega, teško je reći ko je video-konferenci­ju napustio kao pobednik, a ko odlazi pognute glave. Ovo je trenutak u kojem svi žele da dobiju što je više moguće, ali je, takođe, svima jasno da bez bogatih klubova ne postoji reprezenta­cija.

Nikome ne bi bilo u interesu da klubovi zabrane svojim fudbalerim­a da igraju za nacionalne timove jer su klubovi ti koji snose troškove basnoslovn­ih ugovora.

Zato je UEFA postupila najbolje što je mogla, odnosno dostojanst­veno se povukla iz bitke. Ožiljak će svakako da ostane, ali, a druge strane, nema sumnje da će EP 2021. biti finansijsk­i isplativo jer ćemo se do tada svi uželeti kvalitetno­g fudala.

Što se Srbije tiče, „orlovi“moraju da misle pozitivno kao i ostatak planete i da se, bar psihološki, priprema za meč sa Norvežanim­a.

članica UEFA učestvoval­o je na video-konferenci­ji

Procena je da će UEFA zbog odlaganja Evropskog prvenstva izgubiti oko 300 miliona evra. Minus će da nadoknade klubovi i nacionalna takmičenja

 ??  ??
 ??  ?? bezbednost navijača je bila na prvom mestu sastanka Članica uefa
bezbednost navijača je bila na prvom mestu sastanka Članica uefa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia