Blic

Budimo ljudi

- ŽELJKA JEVTIĆ novinar

Ovaj komentar je za one koji uvek sve znaju. Uvek pronađu grešku i, što je mučnije, teško vide pozitivno, plemenitos­t, lepo. Grupa učiteljica, profesora, danima nije spavala. Oni su možda posle zdravstven­ih radnika prvi koji su se našli u karantinu. Pre svih nas. Samo što oni nisu ni išli kući. Radili su u učionicama. Po prvi put su se našli pred kamerama. Po prvi put predaju svim klincima u Srbiji. Po prvi put nema dorade... Korona je tresnula Srbiju, baš kao i sve druge, iznenadila. Ipak, sve je pripremlje­no za tri, četiri dana.

I potkrala se jedna greška. Eto! Na sve predmete osnovne i srednje škole i svih razreda. Naši susedi u Hrvatskoj uspeli su da naprave nastavu samo od prvog do četvrtog razreda.

Ali, deo naših sugrađana od svega je šerovao, tvitovao - učiteljicu. Ahahah, ne zna da je najveći jednocifre­ni broj 9. A ne 10, kao što je pisalo na ekranu. Nije ni bitno što je ona sama odmah tehničku grešku ispravila, jer ovo nije priča o njoj i njenom znanju, koje nesumnjivo ima. Ovo je priča o onima koji uvek sve znaju i uvek prvo vide grešku drugih.

Ima i onih koji pobrojavaj­u koliko ih je strefilo vanrednih stanja, ali ne običnih, već koja su im nametnuta. Izjednačav­aju sadašnje sa političkim u vreme režima Slobodana Miloševića. Baš, baš promišljen­a paralela.

Bilo je u Srbiji, decenijama unazad, mnogo razloga zbog kojih se donese odluka da se plemenitos­t ograniči na svoj mikrosvet. Ima i razloga za zavodljivu površnost. Ali hajde, dok traje izolacija, dok korona u svetu puni stranice čitulja, da se i mi svi potrudimo baš kao učiteljica. A kada se sve završi, hvatajte greške, pa ako vam je volja, više drugih nego svoje. Ali do tada, imajmo na umu tako jednostavn­u, ali vanremensk­u poruku patrijarha Pavla sa kojom je život mnogo lakši: „Budimo ljudi”.

Uvek pronađu grešku, a teško vide pozitivno, plemenitos­t, lepo. A grupa učiteljica, profesora, danima nije spavala...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia