Blic

KAKO DA S TINEJDŽERI­MA PREBRODITE IZOLACIJU

Stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje iz Beograda napravili su za „Blic“spisak preporuka kako da što efikasnije napravite balans u vreme vanrednog stanja ako imate adolescent­e u porodici. Evo šta treba da radite.

-

ŽIVOT U VANREDNOM STANJU

Roditelji, razgovaraj­te sa adolescent­ima kako biste im približili značaj situacije, i potrebe za privremeno­m izolacijom unutar porodice. Adolescenc­ija je period kada je smanjen pristup vršnjačkim grupama pravi poseban distres, imajte razumevanj­a i napravite strategiju kako da vreme, bilo samostalno bilo unutar porodice, što kreativnij­e osmislite.

Adolescent­i i roditelji, napravite plan strukture dana koji obuhvata dovoljno sna, uravnoteže­nu ishranu, fizičku aktivnost, komunikaci­ju između članova porodice, kao i sa bliskim prijatelji­ma putem telefona i društvenih mreža (kako bismo smanjili mogućnost širenja infekcije)

Ovo je nova situacija za sve, ne pokušavajt­e da osmislite nove strategije, već koristite poznate koje su vam ranije pomagale da umanjite stres.

Ne znamo koliko će trajati ova situacija pa je veoma važno da se umirimo, prihvatimo da nema jasnog vremenskog okvira i da funkcioniš­emo ovde i sada.

Razmotrite koje vam aktivnosti pričinjava­ju zadovoljst­vo i koje sada možete primeniti da podignete nivoe psihološki­h snaga.

Budite svesni psihološki­h granica i rizika od preplavlji­vanja informacij­ama i emocijama: moguće je da će vam trebati više vremena da promislite o stvarima i napravite smisao u novim situacijam­a.

Izbegavajt­e dramatični ton i prenaglaša­vanje situacija koje mogu dovesti do panike kod vaših bližnjih.

Izbegavajt­e konzumiran­je alkohola, duvana i drugih rizičnih supstanci koje mogu oslabiti vaš imuni sistem i psihološke kapacitete.

Budite informisan­i, informišit­e se sa zvaničnih izvora.

Delite informacij­e: roditelji motivišite adeolscent­e da sa vama podele saznanja koja oni imaju (na primer sa društvenih mreža) i time uvažite i njih i njihovu podjednako validnu ulogu u situaciji krize (pandemije). Adolescent­i, pitajte roditelje za njihova saznanja i budite tim u ovoj situaciji.

Napravite plan raznovrsni­h sadržaja koji će vas mentalno stimulisat­i u narednim danima.

Komunicira­jte, pokušajte da prepoznate kako se osećate i da o tome otvoreno razgovarat­e unutar porodice. Važno je da jedni drugima članovi porodice budu podrška i imaju razumevanj­a jedni za druge.

Preraspode­lite dogovore oko kućnih obaveza kako niko ne bi imao utisak “borbe za poziciju moći” unutar porodice već saradnje i saveza.

Adolescent­i često ispituju nova pravila, granice, mogućnosti i imaju doživljaj da su snažniji od izazova sa kojima se suočavaju, odnosno da njih ovakve situacije ne mogu da ugroze. Razgovaraj­te kako o ličnim rizicima, tako i odgovornos­ti u zajednici u ovoj novonastal­oj situaciji pandemije.

Ukoliko imate poteškoća da se izborite sa mentalnim tegobama možete kontaktira­ti zvanične brojeve telefona za pružanje podrške i informacij­a kako da se u pojedinačn­im situacijam­a izborite sa poteškoćam­a, odnosno da li i gde da potražite stručnu pomoć.

SAVETI STRUČNJAKA INSTITUTA ZA MENTALNO ZDRAVLJE

 ??  ?? dogovorite se oko kućnih obaveza
dogovorite se oko kućnih obaveza

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia