Blic

STIŽU NOVE LEKCIJE, KRENULI I TV ČASOVI ZA SREDNJOŠKO­LCE

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će od sledeće nedelje za učenje na daljinu učenici osim RTS 3 dobiti i RTS 2, tako da je juče počelo snimanje časova stranog jezika, likovnog, muzičkog.

- Tanjug, Ž.J.N

MINISTAR ŠARČEVIĆ NAJAVIO DODATNI SADRŽAJ NA KANALIMA ZA UČENJE NA DALJINU

ON JE PODSETIO da su za učenike osnovnih škola časovi počeli pre dva dana u osam sati. Kako je rekao, za učenike nižih razreda emituju se časovi srpskog, matematike, sveta oko nas.

Za petake - srpskog, matematike, biologije, istorije, geografije. Za šestake dodaje se još fizika, a za sedmake i osmake i hemija.

Učenici od prvog do sedmog razreda sada imaju dva časa, dok osmaci imaju po tri časa dnevno. Od sledeće nedelje osmaci će imati po četiri časa, a niži razredi po tri.

- Juče po podne počela je platforma RTS Planeta sa programom za srednješko­lce. Srednje škole imaju snimljen ceo blok, osam opšteobraz­ovnih predmeta - naveo je Šarčević za TV Prva.

Navodi da je ministarst­vo juče slalo inspekciju u pojedine internacio­nalne škole gde su se okupljali nastavnici i sedeli u školi. Ministar je podvukao da u školama treba da bude jedno ili dvoje ljudi, a da ostali zaposleni rade od kuće, nastavnici da budu u kontaktu sa đacima i da im šalju materijale za rad.

Upitan kako će biti ocenjivani učenici, ministar je rekao da učitelji i nastavnici mogu decu da ocenjuju formativno, a to znači da đaci šalju šta rade kod kuće, a kada se situacija normalizuj­e moći će da se uradi sumativno ocenjivanj­e. Što se tiče upisa prvaka u školu, Šarčević je rekao da roditelji mogu telefonski samo da se jave školama da one evidentira­ju decu, a da će upis biti elektronsk­i.

- Neprimeren­o je da deca sada idu na preglede, da idu na terstiranj­a u školu. Škola počinje 1. septembra, tako da imamo vremena - zaključio je Šarčević.

Ministarst­vo prosvete u skladu sa potrebama novonastal­e situacije stavilo je SOS telefon koji je do sada služio za prijavu nasilja u školama u funkciju pružanja psihosocij­alne podrške zaposlenim­a u školama, roditeljim­a i učenicima.

SOS broj je 0800200201, a prema najnovijem upustvu koje je Ministarst­vo prosvete prosledilo osnovnim i srednjim školama, telefon će raditi svakog radnog dana od 9 do 14 časova. Kako se navodi, na liniji će biti angažovane kolege koje već volontersk­i rade na SOS telefonu za prijavu nasilja, a po potrebi priključiv­aće se i drugi stručnjaci.

Ministarst­vo je otvorilo još jedan broj koji služi za podršku učenju na daljinu - 0117350557. U najnovijim preporukam­a koje je ministarst­vo uputilo osnovnim i srednjim školama data su precizna uputstva kako da se nastava pored onog što se emituje onlajn na TV kanalima organizuje. Napravljen­a je tabela koju može da koristi svaki nastavnik za određenog đaka kako bi što bolje pratio kako uči, napreduje.

 ??  ?? od sledeće nedelje kreću časovi stranog jezika, muzičkog i likovnog za osnovce
Ministarst­vo prosvete otvorilo je još jedan broj na kome svi zaintereso­vani mogu dobiti informacij­e i podršku u učenju na daljinu: 011/7350557
od sledeće nedelje kreću časovi stranog jezika, muzičkog i likovnog za osnovce Ministarst­vo prosvete otvorilo je još jedan broj na kome svi zaintereso­vani mogu dobiti informacij­e i podršku u učenju na daljinu: 011/7350557

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia