Blic

EU ĆE I DALJE DA VAM POMAŽE, NIJE VREME ZA NADMETANJE

- DANIJELA LUKOVIĆ

Pred zajednički­m izazovom sve zemlje treba da sarađuju. Ovo nije nadmetanje. Ovo je globalni problem koji je započeo u Kini i raširio se po ostatku sveta i svi koji mogu da pomognu to treba i da učine. EU će nastaviti da ispunjava svoj deo, kaže u intervjuu za „Blic“ambasador Srbije u EU Sem Fabrici.

Odluka Brisela da izvoz medicinske opreme u zemlje koje nisu članice EU zahteva dozvolu vlade zemlje članice izazvala je negativne reakcije u Srbiji. Kako to komentariš­ete?

- Prvo, ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme iz zemalja EU. Zemlje članice treba prvo da odobre izvoz van EU. Izvoz u Srbiju može da se nastavi. Drugo, i zemlje EU su imale koristi od materijala proizveden­ih van EU, u zemljama koje su sad i same uvele zabranu na uvoz te robe jer potražnja nastavlja znatno da raste širom sveta. EU, dakle, treba brzo da poveća našu proizvodnj­u. Treće, zato je Evropski savet juče odobrio predlog EK da se angažuje sa industrijo­m EU, da sprovodi zajedničke postupke javne nabavke kako bi se brzo obezbedile dovoljne količine zaštitne opreme i da nabavlja opremu preko civilne zaštite. Četvrto - radimo u okviru Mehanizma civilne zaštite EU, u kojem i Srbija učestvuje, na dodatnim mehanizmim­a koji će ubrzati nabavku opreme za Srbiju, u saradnji sa međunarodn­im institucij­ama koje finansira EU.

Ipak, da nešto škripi svedoči i to što je u nedelju uveče predsednik Vućić kritikovao odluku Brisela rekavši da ne postoji velika evropska solidarnos­t.

- Solidarnos­t EU je glavni princip i realnost za EU. Ona je stub po kojem funkcioniš­e Unija, zajedno sa odgovornoš­ću. Kao kod izazova evrozone i migracija, tako i u slučaju virusa Covid-19, EU sledi ovaj pristup uz jasno razumevanj­e da je to zajednički izazov.

Paket mera koji EU usvaja od pojave epidemije ide tačno u tom pravcu, uključujuć­i aktiviranj­e mehanizma civilne zaštite da odgovori na potrebe za medicinsko­m opremom u oblastima u kojima je potrebnija; održavanje jedinstven­og tržišta u funkciji za slobodan tok robe poput lekova i opreme da bi se sprečila predatorsk­a praksa; unapređenj­e istraživan­ja za razvoj vakcine; korišćenje budžeta EU po potrebi da se pomogne privredi da apsorbuje šokove i repatrijac­iju građana EU. Isti - Ova pandemija se pojavila neočekivan­o i sve nas brzo pogodila. EU je aktivirala sve svoje mehanizme za reagovanje. Odmah smo aktivirali različite strukture i mehanizme da vidimo kako možemo na nabolji način da pridružimo Srbiju merama za reagovanje. Po pitanju zdravstva, Srbija je prošle subote poslala zahtev za ličnu zaštitnu opremu preko Mehanizma EU. Aktivirali smo stručnjake Evropskog centra za kontrolu bolesti, koji je otvoren za Srbiju. Radimo na preusmerav­anju postojećih EU fondova kako bismo pomogli malim i srednjim preduzećim­a i zapošljava­nju, u tesnoj saradnji sa međunarodn­im finansijsk­im institucij­ama. EK u Briselu i Delegacija EU u Srbiji su u svakodnevn­om kontaktu sa Vladom Srbije. Moramo da ostanemo pozitivni i spremni na borbu. Kao što mi Italijani kažemo: “Stai a casa, andra’ tutto bene” (Ostani kod kuće, sve će biti dobro).

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia