Blic

REKAMA PLUTAJU OSTRVA SMEĆA

Jedan od ružnih prizora na vodotokovi­ma Potpećko jezero na reci Lim koje ovih dana prekriva tone smeća, nažalost nije jedino u Srbiji na kojem svakog proleća ispliva ovakav prizor. Slična slika je i na rekama Srbije, a sve zbog ružnih navika ljudi.

- EKIPA „BLICA“

Kada je reč o samom jezeru na Limu, reč je o dugogodišn­jem problemu koji postaje sve izraženiji. Kadgod vodostaj nadođe kao što je to slučaj ovih dana, reka pokupi sa šest nesanitarn­ih deponija smeštenih u njen tok. Pet tih deponija se nalazi na teritoriji Crne Gore, a deponija Stanjevine na ulazu u Prijepolje poslednja je u nizu.

Procene su stručnjaka da Lim godišnje sa nesanitarn­ih deponija u Potpeć donese oko 40.000 tona kubika plutajućeg otpada. Oko 40 odsto tog smeća potone, 20 odsto se zadrži uz obale, a preostalih 40 se nagomilava uz branu.

Kako je izjavio Predrag Šaponjić, direktor „Limskih hidroelekt­rana“, akumuliran­je otpada povećava troškove proizvodnj­e struje. „Limske hidroelekt­rane“, objašnjava on, prinuđene su da jedan deo otpada uklanjaju iz je

SA RAST VODOSTAJA NA REKAMA DONEO JE SMEĆA SOBOM I PLUTAJUĆE NASLAGE

KOJE UGROŽAVAJU PRIRODNA DOBRA

zera i prevoze na deponiju, dok je tokom remonta eletrane u Potpeću neophodno angažovanj­e ronilaca koji iz usisnih rešetaka za 15-20 dana izvuku oko 200 kubika smeća.

Međutim, svako čišćenje, smatraju u Priboju, imaće samo kratkotraj­ne efekte dok ne budu sanirane deponije uz Lim.

Kao jednu od mera zaštite

Potpećkog jezera Pribojci su najavljiva­li postavljan­je sajle dva kilometra uzvodno od brane u Potpeću koja bi sprečavala otpad da dopre do hidroelekt­rane. Objašnjeno je da bi smeće koje se zaustavi uz sajlu bilo prikupljan­o i prevoženo na pribojsku deponiju.

Siniša Laković, predsednik Ekološkog udruženja „Jastreb“iz Priboja, kaže da je prošle godine urađen kompletan projekat za postavljan­je sajle. - Prikupili smo svu dokumentac­iju i saglasnost opštine Priboj, „Limskih hidroelekt­rana“i „Srbijavoda“. Preostaje nam još samo da dobijemo odborenje od Republičke direkcije za imovinu koja je vlasnik zemljišta i odmah ćemo početi sa radovima. Kada barijera bude postavljen­a, posvetićem­o se čišćenju ovog dela jezera kaže Laković.

Rast vodostaja na rekama usled topljenja snega na pla

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia