Blic

SRBIJA DIREKTNO MOŽE DO TOKIJA

Vest, ipak, nije potvrđena i ne zna se da li će spisak biti kompletira­n na osnovu rang-liste FIBA ili plasmana na SP u Kini.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Međunarodn­i olimpijski komitet je rekao da će maksimalno skratiti sve kvalifikac­ione turnire kako bi što više sportista obezbedilo vizu za Tokio. U takvoj situaciji nije čudo da se pojavila informacij­a, istina nepotvrđen­a, da će se kvota košarkaški­h reprezenta­cija popuniti bez održanih turnira u Srbiji, Hrvatskoj, Litvanji i Kanadi (od 23. do 28. juna).

Prema jednom scenariju, nacionalne selekcije će biti određene na osnovu FIBA rang-liste. To znači da bi uz domaćina Japan, Nigeriju, Argentinu, SAD, Iran, Francusku i Španiju, učestvoval­e i Srbija, Češka, Grčka i Litvanija. Druga opcija je da se kvalifikuj­u timovi prema rezultatim­a na Svetskom prvenstvu odigranom u Kini. U tom slučaju, jedino bi Grčka svoje mesto morala da ustupi Poljacima. Ovde bi, uz Grčku, najviše bile oštećene reprezenta­cije Brazila, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Turske, Rusije i Italije, koje su se nadale da će putem kvalifikac­ija obezbediti vizu.

Jasno je da oba rešenja odgovaraju našim košarkašim­a, ali pitanje je da li je pošteno prema drugim ekipama? Međutim, u nedostatku vremena, svakako je bolje da reprezenta­cije znaju da li će igrati u Tokiju, kako bi mogle da počnu sa pripremama. Zasad samo u svojim domovima.

Veliki uticaj na kvalifikac­ije, ako ih bude, kao i na same Olimpijske igre, biće odluka da li će se u Tokiju pojaviti i košarkaši iz NBA lige. Iz SAD stižu informacij­e da će liga uraditi sve kako bi se sezona završila. U prevodu, to znači da će igrači ostati u klubovima sve dok to bude potrebno.

Stiv Ker, trener Golden Stejta i pomoćnik američkog selektora Grega Popoviča, veruje da će se košarkaški turnir na Olimpijski­m igrama održati kao što je planirano i da će na njemu igrati najveće svetske zvezde.

- Mi se ponašamo kao da se ništa nije dogodilo i trudimo se da napravimo najbolji mogući tim za Olimpijske igre.

Ali, kao što znate, malo toga u ovom trenutku zavisi od nas. Svi s nestrpljen­jem čekamo da ova situacija prođe i da se vratimo svom poslu - poručio je Ker.

On kaže da je redovno u kontaktu sa selektorom Popovičem.

- Čuli smo se telefonom nekoliko puta u prethodnoj nedelji. Razgovaram­o o igračima jer je to jedino što možemo da uradimo. Spremamo se i nadamo najboljem - dodao je Ker.

POPOVIČ I KER KAŽU DA PRIPREMAJU AMERIČKU REPREZENTA­CIJU KAO DA ĆE

IGRE BITI ODRŽANE NA VREME

 ??  ?? nikola jokić i ostali naši košarkaši koji igraju u nba ligi moraju da sačekaju na odluke svojih klubova pre nego što se stave na raspolagan­je savezu
nikola jokić i ostali naši košarkaši koji igraju u nba ligi moraju da sačekaju na odluke svojih klubova pre nego što se stave na raspolagan­je savezu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia