Blic

Morate da obavestite banku ako nećete da odložite otplatu kredita

-

SVE BANKE DUŽNE su da svoje interne propise u narednih pet dana usklade sa odlukama Narodne banke Srbije koje se tiču moratoriju­ma, odnosno zastoja u otplati kredita i lizinga dok traje vanredno stanje.

NBS je juče usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika, a moratoriju­m podrazumev­a zastoj u otplati koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja.

“Banka je dužna da svoje unutrašnje akte uskladi sa odredbama ove odluke u roku od pet dana od dana stupanja na snagu”, navodi se u odluci u kojoj je takođe navedeno da banke ne smeju od dužnika da zahtevaju naknadu bilo kojih troškova koji se odnose na zastoj otplate.

Banka je dužna da u sledeća tri dana fizičkim licima, poljoprivr­ednicima, preduzetni­cima i privrednim društvima ponudi zastoj u otplati obaveza tako što će obaveštenj­e o ponudi objaviti na svom sajtu, čime se smatra da je ponuda dostavljen­a svakom dužniku.

Ako onaj ko duguje za kredit u roku od 10 dana od dana objavljiva­nja obaveštenj­a na sajtu svoje banke ne odbije ponudu, banka će smatrati da je ponudu o moratoriju­mu na otplatu prihvatio.

Kako se navodi, svaka banka može dužnicima ponuditi i druge olakšice u vezi sa otplatom potraživan­ja.

“Tokom trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije, banka ne obračunava zateznu kamatu na dospelo a neizmireno potraživan­je i ne pokreće postupak izvršenja, kao ni postupak prinudne naplate prema dužniku, odnosno ne preduzima druge pravne radnje u cilju naplate potraživan­ja od dužnika”.

Svojim unutrašnji­m aktima, svaka banka je dužna da, između ostalog, uredi način kako će komunicira­ti sa dužnicima na koje se ova odluka odnosi. Takođe, dužnost banaka je da jednom mesečno Narodnoj banci dostavljaj­u izveštaje o tome kako sprovode ove mere.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia