Blic

Nije teško biti fin

- ANDRIANA RANKOVIĆ zamenik urednika

USrbiji je od juče zbog sprečavanj­a širenja virusa koroa uveden policijski čas. Svim građanima, bez obzira na godine, u periodu od 20 sati do 5 sati ujutru zabranjeno je da napuštaju svoje domove. Pa, iako svakoga dana brojimo sve više zaraženih, nekima se učinilo da je u redu da u toku policijsko­g časa budu „duhoviti“te da izađu napolje. A nisu bili ni duhoviti, ni zanimljivi. Naprotiv.

Policijski čas u svom osnovnom značenju podrazumev­a potpunu zabranu kretanja svim ljudima na određenoj teritoriji u propisano vreme. Policijski čas niko ne proglašava iz hira, nego samo i isključivo onda kada u borbi protiv (u ovom slučaju) virusa korona manje radikalne mere nisu dale rezultate. I to moramo da poštujemo, dopadalo nam se ili ne. Nije vreme za „građansku neposlušno­st“. Vreme je da brinemo jedni o drugima.

Nemojte misliti da ćete biti veća faca u društvu jer ste nakon 20 časova izašli na ulicu kako bi ste snimili klip za neku od društvenih mreža. Jer nećete. Na kraju, bićete onaj ko nema ni trunku društvene svesti, solidarnos­ti, empatije. Bićete deklarisan­i kao osoba potpuno autistična kada su u pitanju zdravlje i život drugih ljudi.

Iako je srpski humor u teškim momentima nadaleko poznat, moramo imati meru. U redu je da se šalimo, smišljamo skečeve i viceve ne bi li nam ovo vreme što brže prošlo, ali sve to možete u svom domu. Nema potrebe da vas neko privodi i hapsi jer niste poštovali propisane mere. Karantin nikome nije lak, naprotiv, na testu su svi međuljudsk­i odnosi sada kada smo „primorani“da zaista popričamo i provedemo kvalitetno vreme sa svojim ukućanima. Ali, postoji toliko toga što u toplini porodičnog doma možete da radite, umesto što ćete se šunjati ulicama. Mislite na sebe, porodicu, prijatelje, komšije.

A ako vam je već toliko do interakcij­e sa drugim ljudima, izađite na prozore i terase u 20 časova i „ispraznite“se kroz gromoglasa­n aplauz za naše medicinske radnike. Jer, ljudska solidarnos­t najbolji je lek. Nije teško biti fin.

Iako je srpski humor u teškim momentima nadaleko poznat, moramo imati meru

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia