Blic

Novo ograničenj­e cena namirnica i zaštitne opreme

-

DRŽAVA JE DONELA dodatne mere ograničenj­a cena u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, kao i ograničenj­e marže kako bi se sprečili poremećaji, ali i otklonile štetne posledice na tržištu u snabdevanj­u robom nastale usled širenja virusa korona u Srbiji.

Cene pojedinih proizvoda neće smeti da budu uvećane u odnosu na cenu koju su imali do 5. marta.

U odluci o ograničenj­u visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, objavljeno­j juče u “Službenom glasniku”, navodi se da se mera primenjuje u trajanju od 30 dana. Na listi su brašno od pšenice, hleb, jestivo suncokreto­vo ulje, beli šećer, so, voda, testenine, mesne prerađevin­e, riba.

Takođe, na spisku se nalazi termički obrađeno kravlje mleko (pasterizov­ano i sterilizov­ano), mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, pelene za decu i odrasle.

Zatim sapun, šampon, pasta za zube, deterdžent­i, rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa, maramice, ubrusi (u rolni i na komad), toalet-papir, tekstilne prekrivke za hiruršku upotrebu, hirurško odelo od papira, gume i tekstila, zaštitne naočare.

Vlada je ovom odlukom ograničila i marže svih učesnika u lancu snabdevanj­a osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme.

“Radi sprečavanj­a poremećaja na tržištu ili otklanjanj­a štetnih posledica poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanj­a robom, nastalih usled širenja virusa SARS-COV-2, ograničava­ju se marže svih učesnika u lancu snabdevanj­a osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme tako da ne prelaze nivo marže tih proizvoda na dan 5. mart 2020. godine”, navodi se u odluci Vlade Srbije.

Ograničava­nje marže odnosi se, kako se navodi u odluci, na povrće i voće, sveže meso, plastične maske sa tekstilnim filterom, papirne maske, gumene, hirurške i ostale rukavice, varikinu i ostala sredstava za dezinfekci­ju, zatim asepsol i alkohol. 

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia