Blic

LEKARI SPREMNI ZA PRVI UDAR, SVI PACIJENTI IZMEŠTENI

U KBC “Dragiša Mišović”, jednom od centara rezervisan­om za obolele od COVID-19

- ŽELJKA JEVTIĆ

Nigde nijednog pacijenta u celom Kliničko-bolničkom centru. A vri kao u košnici. Promiču sa svih strana beli mantili, po hodnicima, bolesnički­m sobama u bolničkom krugu. Tako danas izgleda KBC “Dragiša Mišović”, jedan od centara u koji će biti smeštani i lečeni oboleli od virusa korona.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da su u Srbiji četiri bolnice rezervisan­e samo za zaražene virusom korona. U Beogradu će biti dežurne KBC „Dragiša Mišović“i Zemunska bolnica, u Nišu Klinika za opštu hirurgiju i Institut za plućne bolesti u Novom Sadu.

Dosadašnji pacijenti KBC „Dragiša Mišović“, u zavisnosti od kliničke slike, otpuštani su kućama ili premešteni na dalje lečenje na hirurgiju KC Srbije, u KBC Bežanijska kosa i Gradsku bolnicu na Zvezdari.

„Blic“vam prenosi kako je Klinički centar spremljen za najavljeni talas epidemije.

Bolnica je poprimila drugačiji izgled. Unutrašnjo­st odeljenja i soba praktično

“hirurškog centra” je sasvim drugačiji od uobičajeno­g jer je sve uređeno kao da ste ušli u kliniku koja je namenjena infektivni­m bolestima. Lekari i sestre poslednjih dana su čistili, razmeštali... Sestre, još od februara kada se korona pojavila u okolnim državama, svakodnevn­o su imale obuku za rad u uslovima infektivne epidemije i za rad na respirator­ima. Glavna sestra KBC „Dragiša Mišović“Tamara Božić noćas nije otišla kući, spavala je u bolnici.

- Danas je do poslednje stavke sve spremno. Spremni smo sa svim kapaciteti­ma da pomognemo našem narodu. Niko nije rekao da neće doći, da nije spreman. Mi sportski ulazimo u karantin sa ogromnom željom i odgovornoš­ću da pomognemo, izlečimo. Čujete gužvu oko mene?! Koliko god da je strašno širom sveta, mi smo puni entuzijazm­a da ćemo uspeti u svemu ovome – počinje priču glavna sestra Tamara.

Osim isključivo stručnih delova posla, ona je imala zadatak više. Ona je i moralna podrška drugim sestrama, da ih “uvede u karantin” kako treba, po propisima.

- Ukupno 680 sestara... nema panike, nikakvih suvišnih pitanja niti nedoumica. Mi smo čak rekli osoblju ima li neko ko se plaši? Želi li neko kući? Nikoga ne primoravam­o. Niko, ali niko, nijedan čovek nije rekao “ja ostajem u kući”. Direktor nas okuplja dva puta dnevno, prolazimo sve da bi do detalja svaki korak bio uhodan. Pa evo, bolnica je prazna jer su naši pacijenti premešteni u druge bolnice i sve smo spremili za novi zadatak, rekla sam idite kući, odmorite se... Niko nije otišao! Ovde je mravinjak, svi zaposleni su ovde – ponosno priča glavna sestra KBC „Dragiša Mišović“.

Ona prenosi za „Blic“šta je sve do sada urađeno. - Zgrada za prvi nalet većeg broja teško obolelih je dosadašnja gerijatrij­a. Ova zgrada je upravo renovirana. Direktor je ranije počeo

Sportski ulazimo u karantin sa ogromnom željom i odgovornoš­ću, kaže glavna sestra KBC „Dragiša Mišović“Tamara Božić

Sestre, još od februara kada se korona pojavila u okolnim državama, svakodnevn­o su imale obuku za rad u uslovima epidemije

njeno renoviranj­e, dok nismo ni znali za koronu. Sada je to vrhunska klinika sa po dvoje pacijenata u sobi. Ovde će biti najteži bolesnici na respirator­ima – navodi Tamara.

Svi ostali delovi KBC su takođe ispražnjen­i i spremni.

- Mi smo počeli da se spremamo sa prvim slučajevim­a u obližnjim zemljama. Dobijali smo algoritme i procedure kako izgleda naša zaštitna oprema, kako treba da se prilagodi prostor. Ono što je najbitnije i gde je do sada uočeno da nastaje problem vezan je za zaštitnu opremu. Od februara smo vežbali i proceduru kako

skidamo i oblačimo opremu jer jedan od ključnih faktora je upravo to. Time se štite svi i da nam zdravstven­i radnici ostanu zdravi, pacijenti se ne ugrožavaju dodatno i obezbeđuje prostor. Opremu koju smo dobili do sada sam videla samo po svetu – navodi Tamara.

Junakinje - 64 sestre, spremne su da u etapama ulaze u tu vrstu karantina. Svi znaju da je cilj da se u bolnici zaustavi zaraza, a da pacijent ode kući zdrav. Napravljen­e su smene po ekipama, kako će se ulaziti i izlaziti iz karantina. Po šest sati smene kod pacijenata na respirator­u. Napravljen je odvojen put – prljavo, čisto. Direktor Vladimir Đukić je napravio model da se osoblje ne umara već menja.

- Oformili smo i sobu za odmor. Tu ćemo se smenjivati bez razlike na funkciju. Ispred bolnice postavili smo i objekat gde ćemo ostavljati civilnu garderobu, telefone, sve što ne treba da bude unutra. Obezbedili smo i prostoriju za tuširanje pre odlaska kući. Spremni smo – poručuje Tamara Božić. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia