Blic

KINEZI POBEDILI VIRUS, NEMAJU NOVIH OBOLELIH

-

Iz dana u dan broj novoobolel­ih se smanjivao u Vuhanu, glavnom gradu provincije i izvorištu virusa koji se kasnije proširio i danas kosi ljude širom planete. Nakon gotovo dva i po meseca, juče prvi put od izbijanja epidemije nema novooobole­lih među stanovnici­ma ovog grada. Ipak, iako vesti koje stiže iz Hubeja daju nov polet narodu, kineski medicinski zvaničnici upozoravaj­u da je istovremen­o zabeležen porast broja zaraženih osoba koje su stigle iz inostranst­va. Pa kako nepostojan­je infekcija među domaćim stanovništ­vom predstavlj­a glavnu prekretnic­u u nastojanji­ma Kine u suzbijanju virusa korona, tako porast slučajeva zaraze pristigao iz drugih zemalja preti da pokrene novi krug epidemije.

Naime, kod 34 osobe koje su stigle iz inostranst­va u Kinu detektovan je virus, a to je ujedno i najveći dnevni porast u dve nedelje u ovoj kategoriji. Za sada je ukupno 189 zaraženih osoba stiglo na kinesku teritoriju, prema podacima Nacionalne zdravstven­e komisije te zemlje.

NEMA OPUŠTANJA Komisija je navela da je do juče bilo još osam smrtnih slučajeva - svi u Hubeju, što je povećalo ukupan broj na 3.245 ljudi. U Kini je do sada bilo skoro 81.000 zaraženih, ali samo 7.263 se i dalje bore sa virusom korona.

Uprkos tome, ne sme da se zanemari da su brojke pokazale da je situacija oko virusa korona pod kontrolom u Vuhanu, centralnom gradu u kojem se prvi put pojavio u decembru, kao i celoj provinciji Hubej. Prema

Ukoliko narednih 14 dana ne bude novih slučajeva u Vuhanu, postepeno će se ukidati vanredno stanje, rekao je Li Lanjuan, direktor Laboratori­je za dijagnozu i tretman zaraznih bolesti

nekim prognozama, veruje se da će u Vuhanu prestati da se pojavljuju novi slučajevi do kraja marta, a zatvaranje centralnog kineskog grada u ovoj oblasti možda će biti ukinuto ukoliko u toku 14 dana ne bude novih zaraženih, objavio je državni časopis “Čajna dejli”, a prenosi “Gardijan”.

Ipak, stroge mere kontrole i prevencije su i dalje neophodne da bi se sprečio eventualni ponovni rast, napomenuli su kineski epidemiolo­zi.

- Ukoliko 14 dana ne

OGRANIČENJ­E KRETANJA

Kada je epidemija virusa korona bila na vrhuncu, mnogi pacijenti u Vuhanu rekli su da nisu bili u mogućnosti da se leče zbog nedostatka bolničkih kreveta i medicinski­h sredstava. Sada, kako se broj novih prijavljen­ih slučajeva u Kini usporava, milioni stanovnika još uvek su ograničeni na boravak u svojim domovima, čak im nije dozvoljeno da izlaze napolje i kupuju namirnice. Neretko se naglašava da je kineski narod pokazao visok stepen discipline kada su u pitanju mere zdravstven­og nadzora i uvažavanja preporuka koje daju zvanične zdravstven­e institucij­e.

Borba protiv pandemije znatno se odrazila na ekonomiju Kine, kao i celog sveta. Zbog toga je u januaru i februaru Kina zabeležila trgovinski deficit od sedam milijardi dolara, a procenjuje se da će rast kineske privrede usporiti na najniži nivo u poslednjih trideset godina. A kako se virus brzo proširio svetom, ojačala su i strahovanj­a od globalne recesije.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia