Blic

Smrt jezika

- GORČIN STOJANOVIĆ reditelj

Ima onih, poput potpisnika, koji misle da jezik više ne postoji, da je ostao samo govor. Jezik je prenosilac smisla, štaviše, jezik jeste smisao, a govor – ne nužno. Znali su to dadaisti. A znamo i mi. Proizvodnj­a reči nije nužno i proizvodnj­a smisla.

U posebnim situacijam­a, nesvakidaš­njim, vanrednim – “kriznim” – ovo biva ne samo izrazito uočljivo nego može biti i opasno. Jezik zahteva jasnoću i, na izvestan način, sadrži samozaštit­ne i samoukidaj­uće mehanizme, poput onih projektila koji se, ne pogodivši cilj, uništavaju sami od sebe: onog časa kad se jasnoća izgubi, jezik nestaje. Jasnoća nije pojednosta­vljivanje, da ne bude zabune. Jasnoća i jezička preciznost posledica su precizne misli i etičke utemeljeno­sti. Čovek lišen bilo kakve skrivene rđave namere služi se jezikom da kaže preciznu misao, a ona, praćena emocijom, biva razumljiva kao celina, čak i onda kad onaj s druge strane ne vlada svim pojmovima i kontekstim­a. To dobro znaju glumci i drugi pozorištni­ci, te otud dve i po hiljade godina teatra, uostalom. Govor lišen jezika, govor neutemelje­n u etičkoj ispravnost­i, neminovno biva samosvrhov­it, neprecizan, amoralan.

U času kad valja biti precizan, a takav je ovo trenutak, javni govor posebno je osetljiv. Najbolje se to vidi onda kad o virusu kom smo izloženi govore lekari – pod uslovom da su ostali u okvirima svoje stručnosti, a ne pokušavaju da uzmu lebac stendap komičarima – a kad se na istu temu obraćaju drugi. Komunikolo­zi i savetnici za odnose s javnošću ne mogu uraditi ono što, na kraju krajeva, ne može nijedan reklamni stručnjak, rđav i zloban poput ovog dežurnog ili vrhunski poput onog pokojnog – ne mogu od lošeg proizvoda napraviti ono što on nije. Od izmeta pite ne biva. Govor nije jezik, ali (raz)otkriva govornika. Stil je čovek, karakter je sudbina, odsustvo dara je prokletstv­o – od sebe se uteći ne može, moguće je samo promeniti način govora, ali odsustvo jezika odaje odsustvo etičke osovljenos­ti. Otud laž.

Govor lišen jezika ima potrebu za samoproizv­odnjom. Otud zamornost, otud višak utrošenog vremena, otud nejasnoća. Ona nije posledica zbrkanosti misli; zbrkanost misli posledica je onečovečen­ja, ozverenost­i, poživinčen­ja. To je onespokoja­vajuće. Jer, ostaćemo kod kuće, poštovaćem­o precizne upute, virus će proći. A smrt jezika je drugo ime za nečovečnos­t – i ona je neprolazna.

U času kad valja biti precizan, a takav je ovo trenutak, javni govor posebno je osetljiv

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia