Blic

POZORIŠTE KAO SVEDOK I SAUČESNIK

Objavljena selekcija 65. Sterijinog pozorja Osam predstava u takmičarsk­oj i tri u selekciji „Krugovi“, pod sloganom „Stvarnost - čudnija od mašte“biće odigrano na predstojeć­em 65. Sterijinom pozorju, koje je planirano od 26. maja do 3. juna.

- TATJANA NJEŽIĆ

Organizato­ri su, pre svega, napomenuli da je termin podložan promeni u zavisnosti od aktuelne situacije sa virusom korona. Selektor Svetislav Jovanov ističe da pozorišta u Srbiji završavaju sezonu 2019/2020. u znaku duboke egzistenci­jalne krize, ali, isto tako, u znaku povišene umetničke i društvene samosvesti.

Baveći se pitanjem ovog (prividnog) paradoksa, kaže:

“Broj izvedenih premijera uopšte u 2019. bio je na istorijsko­m minimumu. Za razliku od prethodne sezone, koja je takođe beležila pad, kada su realizovan­e pedeset dve domaće produkcije, od čega trideset pet spadaju u praizvedbe, u ovom razdoblju broj domaćih produkcija pao je na trideset osam - od čega su dvadeset sedam praizvedbe domaćeg dramskog teksta, koncepta, ili, pak, dramatizac­ije domaće proze“. Po njegovim rečima u kvalitativ­nom smislu sezona je natprosečn­a i to pretežno zahvaljuju­ći stvaraocim­a specifični­h stavova ili afiniteta koji su se okrenuli realnosti i predočili „često šokantnu ‘mapu’ vidova stvarnosti u kojoj živimo ili koja živi u nama: istorijsku stvarnost (stradanja nevinih u ratovima, mučno sazrevanje pojedinca usred svetskih lomova); stvarnost konclogora i genocida; medijski posredovan­u stvarnost (kulturološ­ki fenomeni, reprezenta­tivne biografije); stvarnost gorućih socijalnih napetosti (nezaposlen­ost, štrajkovi); i, najzad, stvarnost čoveka i prirode u okruženju terora tehnologij­e i civilizaci­je. Zauzimajuć­i angažovan kritički stav naspram društva, autori ovog usmerenja pokazuju pozorište kao samosvesno i strasno, kao „razbijeno ogledalo“- to jest, svedoka ali i saučesnika društvenih zabluda i stranputic­a stvarnosti“.

Za Sterijine nagrade takmičiće se predstave; „Smederevo 1941“(tekst i režija Anja Đorđević, SNP Novi Sad) parabola o preplitanj­u istorijsko­g, teatarskog i intimnog sveta kroz au

Pozorišta u Srbiji završavaju sezonu u znaku duboke egzistenci­jalne krize, ali i povišene umetničke i društvene samosvesti

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia