Blic

SAVITLJIVI TELEFON SA ODLIČNOM KAMEROM

Huawei Mate Xs Huawei je odlučio da se ne pridruži trendu savitljivi­h telefona koji rade na principu preklopa. Nedavno su predstavil­i Mate Xs, svoj drugi savitljivi uređaj koji je stigao i u Srbiju.

- ANA LAĐAREVIĆ

Huawei Mate Xs ima tek manje promene u izgledu u odnosu na prošlogodi­šnji model. I dalje to ostaje elegantan savitljivi uređaj koji se savijanjem iz tableta pretvara u telefon regularne veličine, ali je zato sve ostalo poboljšano i samo je pokazatelj da Huawei i dalje radi odličan posao kada su u pitanju kamera i softver.

Mate Xs ima jedan veliki panel od 8 inča koji se presavija po sredini i daje tako 6.6-inčni prednji panel i 6,38-inčni zadnji panel omogućavaj­ući da kada se tablet preklopi vi dobijate u potpunosti funkcional­an ekran, kao kod običnog telefona. Naravno, on je nešto deblji i teži u ruci kada ga tako nosite, ali se brzo naviknete. Panel je OLED, i dalje od plastike, ali sa dodatnim zaštitnim slojem, a novitet je i “Falcon Wing” šarka na kojoj počiva ceo mehanizam preklapanj­a (inače, telefon se otvara pritiskom na dugme). Displej ima rezoluciju 2.400 x 2.200 i dosta je oštar i precizan.

Još jedna bitna stavka za svaki Huawei uređaj je odlična kamera. I ovog puta partner im je Lajka, a sve je urađeno po uzoru na Mate 30 Pro pa je tu glavna kamera od 40MP sa f/1.8 sočivom, 8 MP 80 mm telefoto sočivo i ultraširok­ougaono sa 16 MP. Zbog prirode uređaja, odnsno presavijan­ja, nema potrebe za selfi kamerom.

Deo koji je interesant­an u svetlu zabrane korišćenja Google servisa jeste kako krstariti internetom i aplikacija­ma. Ispostavil­o se, vrlo lako. Naime, prebacivan­jem podataka sa starog uređaja preko opcije phoneclone dobićete najveći broj svojih starih aplikacija kao i čitav imenik. Tu nećete imati nekih problema. Google aplikacija nema, ali to ne znači da ovaj sajt, kao i njihov Gmail ili Youtube, ne može koristiti na primer Fejsbuk i Instagram. Sve što treba da uradite jeste da odete na njihov zvanični sajt i daunlouduj­ete sve odatle. Kad je vrme za apdejt možete sve opet preko tih sajtova. Ujedno, postoje potpuno sigurne alternativ­ne prodavnice aplikacija poput Aurora store odakle možete preuzeti čak i Google mape i koristiti ih regularno. Takođe, većina banaka je već postigla dogovor sa Huawei i razvila aplikacije za online plaćanje.

Promena u odnosu na prošlogodi­šnji model je učljiva najpre kod većeg 6.1-inčnog FHD+ Super AMOLED displeja

 ??  ??
 ??  ?? panel ima , inča i savija se ka unutra
panel ima , inča i savija se ka unutra
 ??  ??
 ??  ?? mate xs se otvara pritiskom na dugme
mate xs se otvara pritiskom na dugme
 ??  ?? kada se rasklopi, telefon se pretvara u tablet
kada se rasklopi, telefon se pretvara u tablet

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia