Blic

STOPAMA ADRIJANA

-

U Španiji je bio toliko dominantan, da su se i navijači Real Madrida, mrskog rivala Katalonaca, poklonili ovom velikanu. U trenutku kada je bio aktuelni osvajač Zlatne lopte igrao je najbolji fudbal u životu, na gostovanju u Madridu je doživeo ovacije sa tribina nakon što je „kraljeviće” pocepao u komadiće sa dva gola (3:0). Koliko je bio dobar, svedoči da je rekao da nikada nije izveo brazilske makazice (primi loptu na grudi, podigne je i postigne gol makazicama) i da je to jedini način na koji nije postigao gol. To je uradio za dva dana protiv Viljareala!

Sudbinu ličnu Ronaldinju doživeo je još jedan Brazilac. Adrijano je trebao da postane novi Ronaldo, a postao je potpuna suprotnost. Doslovno je bušio mreže u Seriji A dok je igrao za Inter, bio je dominantan, otresao defanzivce kao od šale. Smrt oca je zauvek uništila njegove snove, odao se alkoholu, pao u depresiju i fudbal je za njega bio na margini. Od toga se nije nikada oporavio, pa se vrlo brzo i pored kratke epizode u Romi, preselio nazad u favele Brazila, gde se šuška da je postao član bande. Njegova slika sa „kalašnjiko­vom“je obišla svet.

Nakon ovog trenutka se karijera Brazilca polako gasi, ali za tri godine u Milanu ostaje upamćen po jednoj tituli u Seriji A i slobodnim udarcima koje je izvodio i pre Andree Pirla i Dejvida Bekama. Nakon promene nekoliko klubova u Brazilu, došao je trenutak da prestane da igra. Tada negde i kreću problemi. Čuvena desetka i veliki ženskaroš je zapao u finansijsk­e probleme, a brazilske vlasti su mu oduzele pasoš i zamrzle sredstva na računu. Šuška se da ima probleme sa drogom, da je ostao sa šest evra na računu i da to više nije isti čovek. Putovao je po

svetu, gostovao na mečevima ili TV reklamama i tako zarađivao, sve dok nije stigao u Paragvaj. Tamo je priveden zbog lažnog pasoša, a sumnja se da je učestvovao u pranju novca. Trenutno je iza rešetaka, ali svakog dana procuri po jedna fotografij­a. Slučajno ili ne, tek zatvor u kome se nalazi je organizova­o fudbalski turnir. Naravno da je Ronaldinjo­v tim odneo pobedu, a on je u finalu postigao pet golova i imao šest asistencij­a. Sasvim dovoljno da osvoji živo prase!

Zna se da će još pet meseci biti iza rešetaka, ali možda ostane i čitavih šest godina, suđenje još nije krenulo. Tako je Ronaldinjo od „boginje”, Zlatne lopte i ušatog trofeja stigao do praseta! I to samo govori o krugu u kom se našao Brazilac, vratio se odakle je krenuo, ali njegov put neće nikada biti zaboravlje­n. Ono što je pokazivao na travi stadiona sveta je dovoljno za ulazak u legendu.

Planeti je i dalje teško da prihvati kako je Ronaldinjo dozvolio da od najboljeg fudbalera i milionera postane robijaš u paragvajsk­om zatvoru. Papuče umesto kopački i prljava majica ipak ne mogu da sakriju prepoznatl­jiv osmeh čoveka koji je fudbal učio kako se igra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia