Blic

PANIKA U DENVERU

-

Amerika je spremna da prizna - kada se Lebron Džejms bude povukao, NBA košarka će biti u rukama evropskih košarkaša. Sigurnim rukama, da dodamo.

Najjača liga na svetu dugo traga za “domaćim” zvezdama, međutim, utisak je da došljaci sa lakoćom preuzimaju glavnu reč. “Kralj” Lebron je, izgleda, poslednji bedem američke košarke koji polako popušta pred udarima dvojice momaka na “ić” i “grčkog čudaka”.

Nikola Jokić, Luka Dončić i Janis Adetokumbo spremni su za dugu NBA vladavinu. Ne samo da su dobri, već su i takozvani košarkaši bez stalne pozicije. U prevodu, gde god da ih postavite, oni će vas povrediti.

Jokić je prošle godine proglašen za najboljeg centra lige, samo po poziciji u timu. Jer, ne vidimo drugog visokog igrača koji bi mogao da ponovi ono što Nikola radi. Trener Majkl Meloun je rekao da je “Jokićeva igra ograničena samo onda kada Denver ne može da smisli novi način da ga iskoristi”. Znači, dajte mu loptu i samo mu recite šta da uradi. Isto važi i za Dončića i Adetokumba čije veštine prevazilaz­e pozicije na kojima igraju.

I ranije smo u NBA imali košarkaše koji nisu dozvolili da ih stave u kalup, poput Medžika Džonsona i Lerija Birda, odnosno Dirka Novickog. Danas je to Lebron Džejms, ali pitanje je koliko dugo će moći ne samo da igra, već i da pobeđuje na visokom nivou.

Nikola Jokić i Denver Nagetsi ne igraju otkako su 12. marta u gostima poraženi u Dalasu, ali su sada u klubu u kome igra naš as prilično zabrinuti. Naime, jedan radnik zadužen za gošćenje posetilaca u hali u kojoj Nagetsi nastupaju zaražen je koronom. On je zaposlen u firmi koja opslužuje velike i male dvorane hranom i pićem, i to služe njeni radnici, a upravo jedan od njih koji je radio u dvorani Nagetsa je bio inficiran.

Što se Jokića tiče, on je već srušio rekorde Birda, Karima Abdula Džabara, Oskara Robertsona... Njegova igra u napadu je toliko dominantna da stručnjaci smatraju kako bi Nikola iz večeri u veče mogao da ubacuje po 50 poena. Sa lakoćom, ali samo kada bi hteo i kada bi šutirao. Zato Nagetsi pokušavaju da kod njega probude “ubilački instinkt”, jer na planeti ne postoji odbrana koja može da ga zaustavi kada je raspoložen za igru. On pogađa sa jednom rukom, dodaje iza leđa, baca loptu od koša do koša, zatvorenih očiju pronalazi saigrače...

Luka Dončić se još igra košarke. Ponaša se kao klinac u školskom dvorištu koji hoće da zadivi devojčice. I to je super. Tako će da preleži sve dečje bolesti. Ne bi trebalo da zaboravimo da je nedavno proslavio 21. rođendan.

Janis Adetokumbo je... čudovište. Možda nema šlifa kao Nikola i Luka, ali snagom može da pomeri breg. Pri tome je veoma iteligenta­n i lako može da se dogodi da od sve trojice prvi dođe do šampionsko­g prstena.

Posle Džejmsa, Amerikanci­ma ostaje samo jedna uteha - Zajon Vilijamson. Prvi pik sa drafta je brutalan igrač, nešto poput Šakila O‘nila, Lerija Džonsona i Šona Kempa. Međutim, njegova igra je jednosmern­a. Protivnici mogu da ga puste da ubaci 40 koševa a da njegov Nju Orleans, ipak, izgubi meč.

Poeni Skokovi Asistencij­e

29,6 13,7 5,8

Stručnjaci se slažu da je Nikolu Jokića nemoguće zaustaviti u napadu i da je on predvodnik generacije takozvanih košarkaša bez stalne pozicije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia