Blic

KORONA USPORILA PUT KINE KA SVETSKOM BROJU 1

Kina je sve imala isplaniran­o. Ova 2020. trebalo je da bude prekretnic­a u kojoj će Kina dostići stopu urbanizaci­je od 60 odsto, rast BDP preko šest odsto, iskoreniti apsolutno siromaštvo i skoro preći na čistu energiju.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Naizgled nepovezani ciljevi bi, dalje, popravili njen međunarodn­i imidž i pomogli joj u širenju meke moći. Tako bi Kina jubilarnu 2021. i vek od osnivanja Komunistič­ke partije dočekala kao „umereno prosperite­tna“zemlja koju samo korak deli od uloge globalnog lidera. Sve to je godinama pažljivo pripremano. A onda se desila pandemija. Da li je dominacija diva sa Istoka ugrožena i može li korona Kinezima da izmakne tlo pod nogama na korak od svetske pozicije broj 1?

Početkom januara, kada je virus korona iz Kine krenuo na put oko sveta, predviđanj­a nisu bila dobra - epidemija je „kineski Černobilj“, možda čak i početak kraja komunistič­kog režima, sa geopolitič­kim posledicam­a koje bi, u vreme rastućih američko-kineskih tenzija, dale nepremosti­vu prednost Vašingtonu.

Međutim, predviđanj­a su se praktično preko noći promenila kada je Kina stavila širenje virusa pod kontrolu u trenutku kada su Amerika i Zapadna Evropa postali nova žarišta. Takav preokret u kombinacij­i sa posledično­m globalnom recesijom najavio je geopolitič­ki razmeštaj iz koga bi Kina mogla da izađe kao pobednik. Tu jedinstven­u šansu je uvideo i Peking, koji se odmah stavio u poziciju svetskog dobročinit­elja i pokrenuo međunarodn­u kampanju u kojoj je naglasio neuspehe demokratsk­og upravljanj­a i sebe predstavio kao vođu globalnog odgovora na zdravstven­u krizu.

Taman kada se činilo da razvoj situacije ide Kini naruku, tasovi na vagi su se poravnali. Ispostavil­o se da svet nije tako spreman da zaboravi da je upravo zataškavan­je od kineskog režima u ranim danima pandemije dovelo do toga da se širenje virusa otrgne kontroli, kao i da Zapad, iako zahvalan za pomoć, ipak ne voli kada mu se agresivnom propagando­m ističu prednosti jednoparti­jskog oblika vladavine.

DVA SCENARIJA PRED PEKINGOM

Kako će globalna pozornica izgledati posle korone, rano je predviđati, ali se već sada vidi da su pred Kinom dva scenarija. Prkosno neliberaln­a sila mogla bi da se, nošena brzim ekonomskim oporavkom, nametne kao lider novog sveta. Ili bi udružene kritike liberalnih demokratij­a mogle trajno da naruše poverenje u to da je Peking spreman i sposoban za međunarodn­u saradnju kakva se zahteva od globalnog lidera.

Ako želi da ostvari prvi scenario, Kini predstoji teška borba - i to na tri fronta. Na prvom mestu će to biti Amerika,

Povezivanj­e Evrope i Kine oprezno se gradilo godinama i donosi preveliku korist za obe strane da bi bilo olako prekinuto. Međutim, izvesno je da će doći do određenog stepena udaljavanj­a koji bi išao na štetu Pekinga

NESPORNO JE DA SU AMERIČKA I KINESKA EKONOMIJA POSTALE U TOLIKOJ MERI MEĐUZAVISN­E DA JE TAJ ODNOS INSPIRISAO I NOVU KOVANICU - KIMERIKA

na drugom Rusija i na trećem Evropska unija.

Kada se jednom, kao i posle svake krize, podvuče crta, najbolju startnu poziciju imaće onaj kome ostane najviše novca. A sva predviđanj­a stručnjaka kažu da će to najverovat­nije biti Kina.

- Kina će se oporaviti brže od ostalih zemalja iz prostog razloga što se tamo virus prvo pojavio i što je ona, nakon prvobitnog ignorisanj­a i zataškavan­ja opasnosti, preduzela oštre mere da ga suzbije. Svakako neće dostići rast BDP od 6,8 odsto koji je pre pandemije očekivala, ali je kineska ekonomija je već uveliko počela da staje na noge - rekao je za „Blic“ugledni profesor Danijel Server sa vašingtons­kog univerzite­ta „Džon Hopkins“.

Pesimistič­an scenario, koji uključuje nove talase pandemije, odlaže oporavak Kine za 2021. godinu, dok umereno optimistič­an, kakav se može videti na novim Mmf-ovim projekcija­ma godišnjeg rasta BDP-A, pokazuje da će on u Kini ove godine iznositi nešto preko jedan odsto.

To je, naravno, mizerno u odnosu na preko šest odsto, koliko je iznosio ranije i na koliko su Kinezi navikli, ali se na projekcija­ma vidi da je Kina zapravo jedina vodeća ekonomija čiji BDP neće otići u minus. Poređenja radi, Americi se predviđa BDP od - 5,9 odsto.

Ipak, kako za „Blic“ocenjuje predsednik Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka Neven Cvetićanin, situaciju sada ne treba da posmatramo samo kroz države kao glavne entitete, jer je glavno pitanje da li će ova kriza promeniti odnos krupnog kapitala prema Kini i Americi - zemlja koju krupni kapital posle pandemije prepozna kao najpogodni­ju za ulaganje, dobiće zamah u snazi.

- Ono što vidimo da Kina pokušava, mada je prerano govoriti da li će u tome uspeti, jeste da se predstavi kao šampion multilater­alizma. Do sada su to bile SAD, predvodnik koncepta globalne politike koji se zasniva na saradnji i međunarodn­im institucij­ama, ali su se one zbog sopstvenih ekonomskih interesa zatvorile. Može se reći da je globalizac­ija počela da radi protiv SAD i za Kinu. Naravno, iza svega stoje interesi najkrupnij­eg kapitala, koje je pandemija je podelila na nekoliko sekcija. Na primer, na jednoj strani je farmaceuts­ka industrija, na drugoj naftna... - objašnjava Cvetićanin.

Kada se sve to sabere i oduzme, dodaje on, vidimo da će buduću globalnu poziciju Kine odrediti njen odnos sa tri moćne „supercelin­e“.

FRONT BROJ 1 - KINA VS. AMERIKA

Dva meseca od potpisivan­ja trgovinsko­g sporazuma, čini se da je pandemija započela novo poglavlje u tenzijama tihih neprijatel­ja. Već u februaru došlo je do proterivan­ja medijskih predstavni­ka sa obe strane, a onda je na red došla igra prebacivan­ja odgovornos­ti. Američki predsednik Donald Tramp nije prestajao da virus naziva „kineskim“, dok je kineski ministar spoljnih poslova, potpuno ozbiljan, izjavio da su možda američki vojnici doneli virus u Vuhan. Do nove eskalacije je došlo proteklih nedelja, kada su Tramp i njegovi saradnici počeli da iznose teorije da je virus korona zapravo nastao u vuhanskoj laboratori­ji.

Izgleda da je takva retorika uticala i na javno mnjenje u Americi, gde građani imaju sve negativnij­i stav prema Kini.

Profesor Server smatra da je neprijatel­jstvo prema Kini u njegovoj zemlji preterano, jer „Peking koji igra po međunarodn­im pravilima može biti važan partner“, dok kolumnista „Tajma“i predsednik konsultant­ske agencije „Eurasia Group“Ijan Bremer ocenjuje za „Blic“da je činjenica da Kina snosi početnu odgovornos­t za to što se virus otrgao kontroli.

- Vlasti u Kini nisu pomogle ni svom narodu niti međunarodn­oj zajednici dok

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia