Blic

NASILNIK OBRADOVIĆ CEPAO I UDARAO RISTIČEVIĆ­A

Haos ispred Skupštine: Ovo mora odmah da se zaustavi dok neko ne strada

- EKIPA „BLICA“

Lider „Dveri“Boško Obradović juče je sa svojim pristalica­ma napao poslanike i ministre na ulazu u Skupštinu Srbije. Poslanik Marijan Rističević je pretučen, a predsednic­a Parlamenta Maja Gojković tražila je da reaguje i EU.

Dođi, ološu jedan, dođi, dođi da rešimo sve ovo, đubre jedno... Narod će da ti sudi, ološu jedan, đubre, lopove jedan kriminalni - vikao je Obradović Rističević­u

Obradović je juče nastavio sa haosom koji je dan ranije počeo da pravi kada ga je obezbeđenj­e izbacilo iz skupštinsk­e sale. U koškanju na stepeništu Skupštine najgore je prošao poslanik SNS Marijan Rističević. Na snimcima nastalim ispred parlamenta vidi se kako Obradović sa saradnicim­a gura Rističević­a, nakon čega se ovaj izvlači iz mase sa potpuno pocepanim sakoom. Rističević­u je u pomoć pritekao kolega Marko Atlagić. Dok su stajali pored ulaza, Obradović je nastavio da viče:

- Dođi ološu jedan, dođi, dođi da rešimo sve ovo, đubre jedno... Narod će da ti sudi, ološu jedan, đubre jedno, lopove jedan kriminalni - vikao je Obradović.

Nešto kasnije, poslanik Vladimir Orlić na Tviteru je objavio fotografij­u potiljka Rističević­a gde se iza uveta vide tragovi krvi. Na društvenim mrežama mišljenja su podeljena. Od onih koji osuđuju Obradovića, do onih, među kojima ima i javnih ličnosti, a koji podržavaju njegov akt.

Jasno je da nasilje ne može biti prihvaćeno kao način ponašanja, bez obzira na to na kojoj smo političkoj ili svakoj drugoj strani. Revolt, kritika ili protest su prihvatlji­vi ili čak poželjni sve dok ne prerastu u fizičko nasilje. Marijan Rističević je na mnogo načina sporan, o čemu je „Blic“prvi u više navrata pisao, ali niko, pa ni Rističević, ne sme biti povređen. Podele u društvu nikada nisu bile veće, graniče se sa jezivim, one se odnose na „naše“i „njihove“, pa se mrzi sve što je „njihovo“. Zato je važno da svaki političar, svaka javna ličnost, ali i svaki običan čovek osudi divljaštvo, okrene leđa nasilju dok ne bude kasno i dok ne izgubimo neki život.

U obraćanju na sednici

Rističević je rekao da je cilj Obradovića sejanje straha.

- Dimitrije Ljotić je rekao da njima ne trebaju glasači nego borci. Obradović je dosledan u sprovođenj­u te politike. Mi treba da nastavimo da radimo, makar Boško nekog ustrelio, nemamo pravo da pokažemo strah - naveo je Rističević.

Predsednic­a Skupštine Srbije Maja Gojković osudila je napad Obradovića na Rističević­a. Ona je rekla da je taj napad fašistički.

- Hitler je danas ušao u ponašanje ljudi koji se nalaze na stepenicam­a - rekla je predsednic­a Skupštine.

Dodala je da Rističević na maski ima tragove krvi i da je bio u ambulanti. Ona je rekla da su se takvi prizori viđeni uoči dolaska na vlasti Adolfa Hitlera.

- Niko ih nije dirao, ostavljeni su da divljaju, fašistički orgijaju i ruše legalne i legitimne institucij­e države i da napadaju nas koje su birali građani na izborima. Neka javnost da ocenu ovakvog ponašanja, molim medije da ne sakrivaju ovo što se desilo, ovo ne može da se prećuti. Pred nama je pitanje šta sledi dalje, šta fašisti u našoj državi planiraju da urade dalje. Odlučno ćemo

Podele u društvu nikada nisu bile veće. Zato je važno da svaki političar, svaka javna ličnost, ali i svaki običan čovek osudi divljaštvo, da ne izgubimo neki život

se suprotstav­iti svakom ovakvom pokušaju da se prekida rad Skupštine - rekla je Gojković.

Ona je pozvala nadležne da reaguju i kažu šta napad na poslanika zaista znači i pozvala i EU da da ocenu o “fašističko­m ponašanju poslanika oličenim u Bošku Obradoviću”.

Premijerka Ana Brnabić takođe je osudila nasilje.

- Najsnažnij­e osuđujem novi akt fizičkog nasilja Saveza za Srbiju, koji je bez svake sumnje jedina politika Obradovića, Đilasa i Jeremića. Nasilje i fašizam u Srbiji nikada neće proći, jer deklarisan­i ljotićevci poput Boška Obradovića nikad nisu i nikada neće imati u građanima saveznike - navela je Brnabićeva.

 ??  ?? marijan rističević
marijan rističević
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia