Blic

SERGEJ: NISU ME UBEDILI DA JE BOJKOT REŠENJE

PSG definitivn­o izlazi na parlamenta­rne i lokalne izbore

- DANIJELA LUKOVIĆ

Mislim da PSG može da pređe cenzus uz dobru kampanju, ali i da ponašanjem i izjavama Trifunović može i sam sebe može da pređe

Pokret slobodnih građana izlazi na izbore koji će biti održani 21. juna, najavio je juče lider ovog pokreta Sergej Trifunović. Analitičar­i smatraju da, uz dobru kampanju, PSG ima šansu da pređe cenzus od tri odsto i uđe u parlament, ali i da varljivo ponašanje lidera Sergeja Trifunović­a može negativno da utiče na rezultat.

Trifunović je juče najavio i da će na parlamenta­rne izbore PSG izaći sam, a da je na lokalnom nivou moguće da bude na zajedničko­j listi sa „principije­lnim strankama“, a da to „sigurno neće biti SNS i SPS”.

- Jer, protiv njih se i borimo. Nećemo razgovarat­i ni sa Srbijom 21, Nenadom Čankom, Tatjanom Macurom. Odluku da izađem na izbore razmatrao sam tokom vremena u karantinu, shvatio sam da je agenda zvana „bojkot” postala pasé, ali da je pre nekoliko meseci to bilo najbolje rešenje. Ja i danas nagovaram sve ljude iz SZS da idemo zajedno na jednu listu. Lokalni izbori su ono gde sam najviše uspeo da odem u pregovorim­a sa SZS, ali dalje od toga ne možemo da mrdnemo, to je kost koji ne mogu da progutaju - rekao je Trifunović.

Dodao je da su se u odnosu na januar, kada je PSG doneo odluku o bojkotu, znatno promenile okolnosti, usledila je pandemija, vanredno stanje i neobuzdano divljanje vlasti, koji su, kako je rekao, pokazali da diktaturu ne zaustavlja nedostatak legitimite­ta, već samo otpor pojedinca.

- Odluka PSG da izađe na izbore je gora odluka od bojkota, jer je pitanje da li će uspeti da prikupe potpise. Apsolutno smo svesni da se nijedan segment u pogledu izbornih uslova nije promenio nabolje, naprotiv. Izbori pod Vučićem nikad neće biti fer, dok mi ne uzmemo sudbinu u svoje ruke - rekao je Trifunović.

Neophodan je, kako tvrdi, najjači mogući otpor.

- Aplaudiram Obradoviću, tako ćemo ih cepati i kad uđemo u Skupštinu. Ne dozvoljava­m da parlament bude prćija Maje Gojković.

Mi ćemo se svim sredstvima, ponavljam, svim sredstvima, boriti da mu vratimo ugled. Želim da pogledam svakog poslanika u oči i da ga pitam zašto su glasali protiv zakona o lečenju dece - rekao je Trifunović. Predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću poručio je da je mnogo bolji glumac od njega i da mrzi loše scenarije, te da je rešio da njegov rasturi. - Svesni smo da se nijedan segment nije promenjen nabolje. Sve je šest puta gore. Izbori za vreme Vučića nikad neće biti bolji - rekao je Trifunović. Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, kako je rekao, smatra za saborce.

- Na sva moja pitanja odgovaralo se pričama o tehničkoj vladi, kao u Makedoniji. Ono što sam video je da u bojkot pasivi ništa ne može da se desi - kazao je Trifunović.

A šta može da se desi u „akciji”? Može li PSG da uđe u parlament? Direktor agencije za istraživan­je javnog mnjenja „Faktor plus” Vladimir Pejić kaže za „Blic“da može, ako Trifunović ne zabrlja.

- Mislim da PSG može da pređe cenzus uz dobru kampanju, ali i da ponašanjem i izjavama Trifunović može i sam sebe može da pređe. Kampanja celog pokreta baziraće se na energiji nezadovolj­nih građana, koji imaju inat i gaje imidž beskomprom­isnih ljudi, ljudi van kalupa. Sergeju se dosta oprašta, na njegovoj ličnoj harizmi se bazira i ceo imidž pokreta - smatra Pejić.

Takmaci su im sve opozicone stranke, sem nacionalno orijentisa­nih.

- Uzeće glasove od svih opozicioni­h stranaka pomalo, biće rival gotovo svima osim desno orijentisa­nima. PSG su imali ranije šest odsto podrške, ali su kada su rekli da će bojkotovat­i izbore pali na ispod tri odsto. Ostaje da vidimo kako će biračko telo koje im je ranije bilo naklonjeno reagovati na ovu promenu mišljenja - kaže Pejić.

n

 ??  ?? Odluku da izađem na izbore razmatrao sam tokom vremena u karantinu, shvatio sam da je agenda zvana „bojkot” postala pase, ali da je pre nekoliko meseci to bilo najbolje rešenje, kaže Trifunović
Odluku da izađem na izbore razmatrao sam tokom vremena u karantinu, shvatio sam da je agenda zvana „bojkot” postala pase, ali da je pre nekoliko meseci to bilo najbolje rešenje, kaže Trifunović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia