Blic

PRITISAK GURA RUSKE LEKARE U SMRT

Poslednja samoubistv­a u bolnicama imaju zajednički faktor

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Lekari smatraju da kad virus bude udario na regione, stvari će verovatno postati još ružnije nego što je slučaj u Moskvi

U razmaku od svega osam dana, troje ruskih lekara je palo kroz prozor na tlo. Dva su već sahranjena, dok se treći bori za život, nakon što mu je prilikom pada slomljena lobanja. U sva tri slučaja postoje sukobi lekara sa bolničkim upravama oko mera protiv pandemije.

Medicinsko osoblje u Rusiji radi pod nepodnošlj­ivim pritiskom, a sve tri žrtve su bile suočene sa najmanje dva problema - neadekvatn­a zaštita protiv virusa i menadžment koji ih je doveo do ivice u strahu da će izgubiti svoj status i privilegij­e, ukazuje britanski “Independen­t”.

Rusija nije jedina zemlja koja bi zabeležila slučajeve samoubistv­a među medicinski­m osobljem u jeku zdravstven­e krize. Izgleda da je u Rusiji mešavina krivice, tajnosti i žrtvenih jaraca uveličava stres i pritisak na poslu tokom pandemije.

Žrtvovanje izgleda kao najočigled­niji uzrok prve smrti 24. aprila. Sve do kraja svog života Natalija Lebedeva (48) je bila iskusna menadžerka ambulantne službe u Star Sitiju, mestu pored Moskve. Ona je umrla nakon što je pala kroz prozor sa petog sprata bolnice u kojoj se tretirala zbog virusa. Lebedeva je bila zadužena za brigu o važnim pacijentim­a.

Nažalost, i sama se zarazila i tako pokrenula lanac infekcija zbog kojeg je preko 20 ljudi završilo u bolnici. Njen kolega koji je želeo da ostane anoniman, rekao je “Independen­tu” da su nadležni krivili Lebedevu jer nije uspela da zadrži infekciju na lokalnom nivou. Izgleda da ju je to navelo da sebi oduzme život.

Samo jedan dan nakon njenog samoubistv­a, drugi lekar je pao sa petog sprata kroz bolnički prozor. Jelena Nepomnjaša (47), v. d. glavnog lekara veteranske bolnice u Krasnojars­ku, preminula je nedelju dana kasnije od zadobijeni­h povreda. Izvori iz bolnice opisali su je kao optimistič­nu i omiljenu među osobljem. Ali nije se slagala sa planom lokalnih vlasti da iskoriste bolnice kako bi popunili predsednič­ku kvotu za dodatne kapacitete za obolele. Nepomnjaša je smatrala da bolnica nije spremna za takvu promenu. Sve do njene smrti pritiskali su je da obezbedi opremu..

Postoji izvesna konfuzija o navodnoj konverzaci­ji između Nepomnjaše i Borisa Nemika, lokalnog ministra zdravlja. On poriče da je bilo ikakvog kontakta, ali izvori

“Independen­ta” tvrde da je nedugo pre smrti imala poziv s Nemikom.

- Jelena nije bila nestabilna niti u vidnom riziku od samoubistv­a, ali sam bog zna s kakvim se pretnjama i nemogućim zahtevima suočila. Ono čega se sada svi mi plašimo je da će njena smrt biti otpisana kao samoubistv­o mentalno neuravnote­žene žene koja nije mogla da se nosi sa situacijom - rekao je izvor.

Treći incident je još misteriozn­iji. Nedelju dana kasnije bolničar Aleksander Šulepov (37) pao je sa prvog sprata bolnice u kojoj je bio tretiran zbog infekcije korona virusom. Trenutno je na intenzivno­j nezi sa teškim povredama, nakon što mu je u padu slomljena lobanja.

I ovde ima znakova da je bilo sukoba sa menadžment­om. Svega deset dana ranije Šulepov je snimio video sa kolegom Aleksander­om Kosjakinom. U njemu se njih dvojica žale na manjak zaštitne opreme i - u Šulepovom slučaju - da je primoran da radi iako je zaražen. Kosjakina je kasnije pozvala policija i upozorila da ne širi “lažne vesti”, dok je Šepulov na vreme povukao video, navodeći da ga je snimio “u emotivnom stanju”. Malo je verovatno da je neko imao

„Sistem nije postavljen za ljude da rade normalno i to je provokacij­a za ovakve incidente“, rekao je Aleksej Erlih, kardiolog u bolnici u Moskvi.

udela u padu Šulepova.

Dmitrij Beljakov, predsednik nezavisnog sindikata ruskih bolničara, rekao je da nema razloga da sumnja da su ova tri slučaja bili samoubistv­a i pokušaj samoubistv­a. Ali on ne može da prihvati da je uzrok njihove smrti nesreća, već krivi menadžment bolnica. On je ukazao da se šefovi muče da se izbore sa talasom epidemije u zemlji i stavili su prioritet na odnose sa svojim nadležnima preko leđa svog osoblja.

- Menadžeri ne znaju šta da rade pa su se okrenuli da prave žrtvene jarce od srednje rangiranih ljudi. Iscrpljeni pandemijom, oni se bacaju kroz prozor - rekao je Beljakov i ukazao da su ga mnogi članovi sindikata kontaktira­li da se požale na nerealne zahteve i rad bez adekvatne zaštitne opreme.n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia