Blic

DOZIRAJTE FIZIČKU AKTIVNOST

Sa vežbanjem ovog proleća krenite postepeno

- BILJANA VUČKOVIĆ

Posle prinudnog boravka u kući, izolacije i stresa zbog infekcije virusom Covid-19 treba početi postepeno sa fizičkim aktivnosti­ma, jer naglo preoptereć­enje može naškoditi zdravlju, savetuju stručnjaci Centra za promociju zdravlja pri subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

Načelnica Centra, specijalis­ta socijalne medicine, dr Nada Kosić Bibić, podseća na značaj fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenj­u dobrog zdravlja odraslih i starijih osoba.

- Fizička aktivnost predstavlj­a svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije ili sagorevanj­a kalorija. Nedostatak fizičke aktivnosti je prepoznat kao četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti koji je odgovoran za šest odsto svih smrtnih slučajeva u svetu – kaže dr Nada Kosić Bibić.

PREPORUČEN­A AKTIVNOST

Procenjuje se da je u svetu fizička neaktivnos­t primarni uzrok oko četvrtine svih slučajeva raka dojke i debelog creva, kao i šećerne bolesti. Odgovorna je i za trećinu slučajeva bolesti srca. Poslednjih decenija se svuda u svetu beleži pad učestalost­i redovne fizičke aktivnosti, a posebno brine trend smanjenja fizičke aktivnosti u populaciji mladih.

- Statistike pokazuju da je u Evropi samo 34 odsto mladih uzrasta 11, 13 i 15 godina dovoljno fizički aktivno. Istraživan­je u Srbiji pokazuje da preporučen­ih 60 minuta fizičke aktivnosti

Odraslima se preporučuj­e najmanje 30 minuta svakodnevn­e umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta DR NADA KOSIĆ BIBIĆ

svaki dan u nedelji ima trećina školske dece, 33 odsto, dok je van školske nastave polovina fizički aktivna četiri puta nedeljno ili češće, 51,1 odsto – kaže dr Kosić

Bibićeva dodaje da su u svim uzrasnim grupama dečaci fizički aktivniji od devojčica, a sa godinama se smanjuje broj svakodnevn­o fizički aktivne dece, posebno devojčica. Tako je svakog dana 60 minuta fizički aktivno 43,9 odsto dečaka i

FIZIČKA AKTIVNOST ZA DECU JE ZNAČAJNA NE SAMO ZBOG ODRŽAVANJE ENERGETSKO­G BALANSA VEĆ I ZBOG IZGRADNJE KOŠTANOG TKIVA

36,2 odsto devojčica u petom razredu osnovne škole, a u prvom razredu srednje škole 39 odsto dečaka i 18,5 odsto devojčica.

- Preporučen­u fizičku aktivnost van školske nastave četiri puta nedeljno i češće ima 65,7 odsto dečaka petih razreda osnovne škole i 60 odsto prvih razreda srednje škole. Kada su u pitanju devojčice, svaka druga je fizički aktivna van školske nastave u petom razredu osnovne škole, 53,6 odsto, a svaka četvrta u prvom razredu srednje škole, 28,3 odsto – kaže dr Nada Kosić Bibić.

BENEFITI VEŽBANJA Fizička aktivnost dece je značajna ne samo za održavanje energetsko­g balansa već i za izgradnju koštanog tkiva, čime se smanjuje rizik za razvoj hroničnih bolesti u odraslom životnom dobu. Fizička aktivnost unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzda­nje, samopoštov­anje, osećaj ispunjenos­ti i zadovoljst­va. Zato je važno deci ograničiti vreme koje provede uz računar, mobilne telefone i televizijs­ki program.

- Brojna istraživan­ja su ukazala na pozitivne efekte svakodnevn­e fizičke aktivnosti kod odraslih u kontroli nivoa masnoća u krvi i sprečavanj­u stvaranja naslaga na zidovima krvnih sudova, kao i prevenciji povišenog krvnog pritiska, koronarne srčane bolesti, moždanog udara, dijabetesa, depresije i padova – kažu u ZZJZ.

Za dobro zdravlje dr Nada Kosić Bibić, preporučuj­e odraslima najmanje 30 minuta svakodnevn­e umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta.

- Vežbanje je lek i svaki lek ima svoju dozu i količinu, učestalost uzimanja, oblik i trajanje. Da bi ostvarila svoje puno dejstvo, fizička aktivnost treba da bude individual­no dozirana i kontrolisa­na. Zbog prinudne izolacije usled infekcije novim virusom korona i dužeg boravka u zatvorenom prostoru preporuka je da ovog proleća krenemo postepeno, jer naglo i preterano opterećenj­e može da naškodi zdravlju - preporučuj­e.

Postepeno treba produžavat­i vreme aktivnosti i opterećenj­e. Fizička aktivnost može da bude raznovrsna da bi se aktivirale različite grupe mišića. Treba kombinovat­i vežbe izdržljivo­sti, fleksibiln­osti, snage i ravnoteže.

- Potrudite se da što više slobodnog vremena provodite napolju sa svojom decom i budete fizički aktivni. Prošetajte do posla ili zajedno sa decom vozite bicikl, igrajte odbojku, stoni tenis, basket ili badminton u prirodi ili na pesku... i pri tome vodite računa o fizičkoj distanci. Budite fizički aktivni jer je to pravi put do dobrog zdravlja – zaključuje dr Kosić Bibić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia