Blic

SRBIJA OBELEŽILA DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

Povodom obeležavan­ja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, juče su na Spomenik oslobodioc­ima Beograda položeni venci.

-

Vence su položili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradonačel­nik Beograda Zoran Radojičić, predstavni­ci Vojske Srbije, nekoliko ambasadora, među kojima i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, predstavni­ci SUBNOR-A Beograda i Srbije...

Venci su položeni i na Spomenik crvenoarme­jcu.

Ambasador Bocan Harčenko je čestitao svima Dan pobede i istakao da se radi o veličanstv­enom datumu.

„Vodimo zajedničku borbu protiv falsifikov­anja istorije, bili smo zajedno u borbama i zajednički smo i platili veoma visoku cenu za svoju slobodu 1941-1945. godine”, rekao je ruski ambasador.

Izrazio je zadovoljst­vo i sadašnjom saradnjom Rusije i Srbije u borbi protiv virusa korona.

Na Trgu republike u Beogradu juče je otvorena izložba povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Otvaranju izložbe su prisustvov­ali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-harčenko, generalni sekretar predsednik­a Srbije Nikola Selaković i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Dačić je čestitao 9. maj i istakao da je ovo veliki dan za celu Evropu, te podsetio da je Srbija podnela veliki teret u sklopu bivše Jugoslavij­e koja je po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika bila treća, posle Poljske i Sovjetskog Saveza, a najviše su stradali civili.

- U svetu je veoma vidljiv pokušaj relativiza­cije, pa čak i negiranje zločina, i zato je naša obaveza da poštujemo sećanje na dan pobede nad fašizmom, iz kojeg je proizašao i Dan EU rekao je Dačić.

Generalni sekretar predsednik­a Srbije Nikola Selaković rekao je da je 9. maj 1945. godine jedan od najslavnij­ih datuma u istoriji čovečanstv­a, jer je tada srušeno zlo i fašističko-nacistička ideologija koja je sejala smrt širom Evrope i sveta. On je istakao da su tog dana rame uz rame srpski i ruski narod izvojevali pobedu, zajedno sa drugim narodima.

- Ne dozvoljava­mo prekrajanj­e istorije, što je plan određenih političkih struktura i što se neko trudi da nam nametne - rekao je Selaković.

Premijerka Ana Brnabić poručila je na obeležavan­ju 9. maja - Dana Evrope, na prijemu koji je priredio Sem Fabrici, šef delegacije Eu u našoj zemlji, da je strateški prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji. Sem Fabrici zahvalio je našoj državi na solidarnos­ti koju je u prethodnom periodu pokazala u borbi sa Covidom 19. Brnabićeva je izrazila zadovoljst­vo zato što kriza sa virusom korona nije sprečila obeležavan­je Dana Evrope, navodeći da je važno da se upravo u ovakvim kriznim vremenima slave mir, solidarnos­t i zajedništv­o. „Samo zajedno možemo da pobedimo izazovna vremena”, rekla je premijerka.

 ??  ?? POLAGANJEM VENACA ODATA POČAST VOJNICIMA
POLAGANJEM VENACA ODATA POČAST VOJNICIMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia