Blic

DO ZEMALJA EU UZ TEST ILI KARANTIN, SLOBODNO U ČETIRI DRŽAVE REGIONA

Turisti iz Srbije ove godine će bez testiranja na koronu i karantina moći da letuju u Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji ili BIH, dok će za odlazak u ostale države morati da urade PCR test ili da idu u karantin 14 dana.

- MARKO TAŠKOVIĆ

Ovo su najnovije i najvažnije odredbe protokola ulaska državljana Srbije i stranih državljana u Srbiju koje je Vlada usvojila na jučerašnjo­j sednici u skladu sa epidemiolo­škom situacijom i zaštitom stanovništ­va od pandemije korone.

„Državljani Srbije mogu da uđu u našu zemlju i kreću se bez ograničenj­a uz negativan PCR test na virus korona ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi naši državljani, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolac­iji u trajanju od 14 dana. Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova - negativan PCR test na virus korona ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavni­ci Ministarst­va zdravlja, Ministarst­va građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture, Ministarst­va spoljnih poslova i Ministarst­va unutrašnji­h poslova. Ova potvrda može se pribaviti u našoj ambasadi ili konzulatu u zemlji iz koje strani državljani­n dolazi“, stoji u saopštenju Vlade.

U zemlje takozvanog malog Šengena državljani Srbije će i ovog leta moći da idu na uobičajen način bez obzira na pandemiju Covid-19.

„Treba dodati i da je krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništ­va od zarazne bolesti Covid-19 preporučio Vladi da od 1. juna u potpunosti otvori granice za državljane četiri susedne zemlje, Bosne i Hercegovin­e, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije“, zaključuje se u saopštenju Vlade.

OLAKŠICE ZA DECU

Olakšavaju­ća okolnost za sve turiste koji planiraju porodično da letuju u inostranst­vu i ove godine jeste da deca do 12 godina neće morati da prolaze PCR testiranje pre ulaska u zemlju. Ako se imaju u vidu najave da će PCR test koštati najma

nje 6.000 dinara, ova mera bi umnogome trebalo da smanji troškove putovanja porodicama van zemlje.

- Za decu starosti do 12 godina test neće biti potreban

- kaže član Kriznog štaba epidemiolo­g Branislav Tiodorović i dodaje da će strani državljani koji nemaju test i koji moraju da idu u izolaciju morati da dostave gde odsedaju, odnosno adresu na kojoj će boraviti.

SPASENA SEZONA?

Ova mera biće na snazi do 31. maja, a nakon toga u zavisnosti od epidemiolo­ške situacije proceniće se da li će se mera ublažavati.

- Od procene epidemiolo­ške situacije zavisi da li će se mera ublažavati posle 31. maja - kazao je Tiodorović.

Direktor Nacionalne asocijacij­e

turistički­h agencija YUTA ističe za “Blic” da još postoji nada da turistička sezona neće u potpunosti propasti ovog leta.

- Očekujemo da početkom juna mere protiv pandemije korone dodatno budu ublažene pošto relaksacij­a u zemljama u regionu ide sve brže. To znači da postoji ekonomski interes da ove godine ipak bude nekog posla u turizmu. Postoje najave da će Grčka i Bugarska do sredine juna napraviti protokol sa Srbijom kako se ne bi usporavao protok stanovništ­va - ističe Seničić.

Kako kaže, mnogo toga trebalo bi da se zna već sledeće nedelje.

- U petak će se održati sastanak ministara turizma zemalja Evropske unije baš povodom turističke sezone, pa očekujem da će Grčka i Bugarska početkom sledeće nedelje doneti konkretne odluke u vezi sa prijemom turista tokom leta - naglašava Seničić.

Najbitnije je da što više država usaglasi svoje protokole o ulasku u zemlju.

- To znači da ako se kod nas traži PCR test, onda bi trebalo i u Grčkoj da taj test bude validan, a ne da se zahteva neki drugi. Takođe, problem može da predstavlj­a i to što u drugim zemljama testovi za koronu koštaju 200-300 evra. Znači, potrebni su nam jasni kriterijum­i. Mislim da ako testovi koštaju do 50 evra, to ne bi trebalo da predstavlj­a veliku prepreku za naše turiste - zaključuje Seničić.

Podsećanja radi, grčki ministar turizma Haris Teokaris najavio je da će turistička sezona u ovoj državi početi 1. jula.

- Ideja je da se testiranja obave u zemljama iz kojih dolaze turisti, tako da bi ljudi u avionu mogli da se osećaju bezbednije znajući da su svi putnici negativni. Takođe, turisti dolaze u Grčku na odmor da se opuste. Ne treba da razmišljaj­u o tome da li je neko ko se sunča par metara od njih zaražen virusom. Ulaže se mnogo resursa kako bi testovi bili jeftini i dostupniji svima - podvlači Teokaris.

Bugarska i Grčka početkom sledeće nedelje donose konkretne odluke u vezi sa prijemom turista tokom leta

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia