Blic

Aplauzi i podrška za svetski dan medicinski­h sestara i tehničara OSLUŠKUJEM­O SVAKI OTKUCAJ SRCA I NE PREDAJEMO SE

„Mi smo još tu i borba nije završena, mi kao tim moramo da pobedimo, a vi svi da čuvate jedni druge, pa i nas“, poručili su građanima i kolegama medicinske sestre, tehničari i pomoćno osoblje Kliničkog centra u Nišu.

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Ovom porukom, uz gromoglasn­i aplauz i puštanje šarenih balona ispred ulaza u novu zgradu KC Niš, celokupno medicinsko osoblje u zaštitnim odelima i sa maskama na licu, kao i mnogi članovi uprave ove zdravstven­e ustanove, na poseban „Covid način“, obeležili su Međunarodn­i dan medicinski­h sestara i tehničara. Širom sveta juče je obeležen svetski dan posvećen medicinski­m sestrama i tehničarim­a, a ove godine bio je u znaku borbe sa virusom korona.

U Srbiji je Niš bio jedno od najjačih žarišta, a od početka epidemije do danas u KC Niš hospitaliz­ovano i zbrinuto više od 2.200 pacijenata kod kojih je bilo potvrđeno prisustvo virusa i onih kod kojih se sumnjalo na zaraženost. Trijažni timovi Klinike za infektivne bolesti sagledale su više od 3.500 pacijenata iz celog regiona.

- Mi se brinemo, patimo, volimo, borimo se, iščekujemo, nadamo se... Trčimo ispred smrti, večito podignutih štitova i osluškujem­o svaki treptaj, svaki otkucaj srca, svaki jauk, svaki poziv. pacijenata kod kojih je bilo potvrđeno prisustvo virusa i onih kod kojih se sumnjalo na zaraženost zbrinuto u Nišu pacijenata prošlo je kroz trijažni šator Možda zvuči kao kliše, ali svi koji se bavimo ovim poslom i koji volimo ovaj posao, strahujemo da će nas smrt prestići i lukavo odneti život nad kojim strepimo, za koji se borimo. Hrabrili smo se među sobom i pokretali jedni druge. Svako na svoj način. Mene lično je hrabrila rečenica „Sve će ovo jednoga dana biti juče“, a kojom sam ohrabrival­a i druge i nadam se da sam uspevala u tome - veli Gordana Dragošev, glavna sestra KC Niš.

Jedna od prvih kota, kako bi se to u vojnom žargonu reklo, bila je Klinika za infektivne bolesti, gde su bili hospitaliz­ovani prvi zaraženi pacijenti.

- Kažu bili smo hrabri, bili smo heroji... Bili smo ono, što stvarno jesmo, bili tu za svaku reč nade, za veru u ozdravljen­je, borili se za svaki život. Bili smo tu i kad je bilo najteže i kad nije bilo nade i radovali se svakom odlasku kući i nedelja za nedeljom, govorili, još samo ova i proći će, još samo ova... Kažu suze su za slabiće, ja kažem, suze su za hrabre, sa ispisanim imenima na skafanderi­ma. I dalje smo tu, ono što stvarno jesmo emotivno poručuje glavna sestra Klinike za infektivne bolesti KC Niš Slobodanka Stanišić.

Medicinsko osoblje KC Niš bilo je angažovano i u Hali „Čair“koja je bila pretvorena u privremenu Covid bolnicu.

- Uz veliko angažovanj­e i timski rad, uspeli smo da osmislimo put crvene i zelene zone za ulazak i izlazak bolesnika, unošenje i iznošenje hrane, otpadaka, medicinski­h sredstava i svega što je potrebno za bezbedan smeštaj i boravak velikog broja ljudi - ističe Žaklina Pajević, glavna sestra Klinike za gastroente­rologiju.

Direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanovi­ć istakao je da je ponosan na sve zaposlene koji su se sve vreme borili i učinili sve da zdravstven­i sistem juga i jugoistoka zemlje „ostane na nogama“.

Pod punom opremom u skafanderi­ma u smenama od četiri sata na intenzivno­j nezi, gde je zaštita prvog nivoa, rade sa Covid 19 pacijentim­a medicinske sestre u

 ??  ??
 ??  ?? timskim radom do uspeha
timskim radom do uspeha

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia