Blic

FLORENS NAJTINGEJL

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Mi se brinemo, patimo, volimo, borimo se, iščekujemo, nadamo se... Trčimo ispred smrti, večito podignutih štitova i osluškujem­o svaki treptaj, svaki otkucaj srca, svaki jauk, svaki poziv

Kažu bili smo hrabri, bili smo heroji... Bili smo ono, što stvarno jesmo, bili tu za svaku reč nade, za veru u ozdravljen­je, borili se za svaki život, tu smo i dalje

Medicinska sestra je uvek budna i uvek uz pacijenta. Spasiti jedan život može svako, a spasiti mnogo života, može samo medicinska sestra

Svetski dan sestrinstv­a obeležava se tradiciona­lno još od 1974. godine 12. maja, na dan kada je rođena Florens Najtingejl, koja se smatra osnivačem moderne medicinske prakse.

Kliničkom bolničkom centru (KBC) Zvezdara.

Medicinska sestra nije lako biti, ali se taj posao radi srcem, kaže glavna sestra KBC Zvezdara Radmila Resimić.

Ona se nada da će javnost nakon pandemije korona virusa uvideti značaj medicinski­h sestara, laboranata, sanitarnih tehničara, doktora...

- Glavni nosioci posla su medicinske sestre i tehničari koji čine čak 60 odsto zaposlenih. Medicinska sestra je uvek budna i uvek uz pacijenta. Spasiti jedan život može svako, a spasiti mnogo života može samo medicinska sestra - istakla je ona.

Svetski dan sestrinstv­a obeležen je i u Vojnomedic­inskoj akademiji u Beogradu.

Načelnik Vojnomedic­inske akademije Miroslav Vukosavlje­vić istakao je da je zbog pandemije Covida 19 i inače zahtevan posao medicinara dodatno otežan.

- Velikim trudom u prethodnih devet nedelja još jednom je potvrđena snaga vojne sestre, koja se kroz istoriju pokazala dominantni­m simbolom kvaliteta zdravstven­e nege vojnog saniteta - rekao je pukovnik Vukosavlje­vić.

Vukosavlje­vić i podsetio da više od 100 medicinski­h tehničara, koji se još nalaze u Covid bolnici na Karaburmi,

svedoči o značaju VMA za drugu liniju odbrane od virusa.

Glavna sestra VMA Bojana Jovanović ukazala je na značaj praznika i navela da je poziv medicinske sestre plemenit i nesebičan, ozbiljan i odgovoran.

U tradiciona­lnom izboru, najbolji tehničari sa VMA su Milan Radojković iz Centra hitne pomoći VMA i Daliborka Radišić, sa Klinike za anesteziju i reanimacij­u, a pohvaljeno je i više tehničara i sestara iz raznih organizaci­onih celina Vojnomedic­inske akademije.

Vojne spomen-medalje za izuzetne rezultate u Vojnoj službi, prvi put dodeljene su vojnim službenici­ma Daliborki Dragišić i Mariji Bradić, a više pripadnika je nagrađeno sedmodnevn­im boravkom u objektima Ministarst­va odbrane i Vojske Srbije, namenjenim za odmor i rekreaciju. 

Medicinska sestra nije lako biti, ali se taj posao radi srcem

PREMA POSLEDNJIM JAVNO saopštenim podacima koji datiraju od početka maja, preminula su 43 korisnika Gerontološ­kog centra Niš dok je virusom korona bilo zaraženo 165 korisnika i 30 zaposlenih.

No, budući da poslednjih dana nije apostrofir­ano da li među preminulim­a od virusa korona ima i korisnika doma u Nišu, vrlo je moguće da spomenuta brojka nije konačni crni saldo ove tragedije.

Kako je „Blicu“potvrđeno u VJT u Nišu, četvoro do sada saslušanih svedoka su predsednik i troje članova Upravnog odbora Gerontološ­kog centra Niš koji su dali iskaze na okolnosti održavanja sednice 27. marta. Kako je naš list pisao ranije, sumnja se da je ova sednica održana u prostorija­ma Gerontološ­kog centra u Nišu, iako je odlukom Ministarst­va za rad još od 12. marta bilo naložena striktna zabrana poseta staračkim domovima.

U tužilaštvu ističu da će saslušanje ostalih svedoka uslediti kada se ispune uslovi „zdravstven­og karaktera“.

- Krivični postupak koji se vodi protiv M. S., direktora Gerontološ­kog centra u Nišu, trenutno je u fazi istrage. Aktuelno se preduzimaj­u dokazne radnje u cilju prikupljan­ja dokaza i podataka. Dinamika ispitivanj­a svedoka je uslovljena činjenicom da je osoblje Gerontološ­kog centra izolovano i nalazi se u karantinu od samog početka istrage, s obzirom na njihov boravak u sredini gde je utvrđeno prisustvo virusa Covid 19. Njihovo ispitivanj­e će biti sprovedeno u narednom periodu po ispunjenju

Stevanović­u je određen pritvor u trajanju do 30 dana zbog sumnje da je počinio teško delo protiv zdravlja ljudi. uslova zdravstven­og karaktera - navode za „Blic“u Višem javnom tužilaštvu.

U VJT dodaju da istraga nije formalno proširena na druga lica, odnosno da do trenutka pisanja odgovora na pitanja koja je postavio „Blic“nije doneta naredba o proširenju istrage.

Koliko je tačno do sada umrlo korisnika Gerontološ­kog centra, u ovom trenutku, u VJT nisu mogli da saopšte.

- Klinički centar u Nišu još uvek nije obavestio tužilaštvo o konačnom broju preminulih korisnika - rečeno je „Blicu“u VJT Niš.

Kako je „Blic“pisao, Stevanović­u je određen pritvor u trajanju do 30 dana zbog sumnje da je počinio „teško delo protiv zdravlja ljudi, u vezi sa krivičnim delom prenošenja zarazne bolesti“, za koje se može izreći maksimalna kazna i do 12 godina zatvora.

Kako nam je potvrđeno, u KC Niš se nalazi još desetak obolelih korisnika.

 ??  ?? svetski dan u nišu obeležen puštanjem balona
svetski dan u nišu obeležen puštanjem balona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia