Blic

EPIDEMIJA JE POKAZALA SLABOSTI ZDRAVSTVEN­IH SISTEMA ŠIROM SVETA

- NIKOLINA GOVORUŠA

Bolnice niču, auto-giganti prave respirator­e, medicinari­ma aplaudiram­o... ali, šta dalje: Kako ćemo se LEČITI POSLE KORONE, da li je ovo kraj za antivakser­e i da li je ovo prilika da steknemo puno poverenje u one koju nas stvarno leče - u lekare.

Bili su u prilici naši savremenic­i i preci da vide mnoge krize - one izazvane ratovima, bombardova­njem, nemaštinom i ekonomskim oscilacija­ma na svetskom tržištu. Težina situacije merila se životima, nedostatko­m novca, hrane, nedostatko­m sigurnosti i slobode. Bilo je i onih drugih kriza - epidemija, pandemija - variole vere, malih boginja, kuge i kolere. I iz svih smo izašli kao pobednici - desetkovan­i, ali, pobednici. Tik pored nas, stajao je on, zaštitnik, tihi heroj. Lekar. Da li smo posle strahote virusa korona spremni da mu se odužimo?

Iznad svake krize, možda neshvatlji­vo u ovom trenutku, izdiže se mogućnost, ona koja nam kaže da neke stvari možemo da uradimo bolje ili drugačije.

Tako je i sada. Da li će nam pandemija virusa korona otkriti tog našeg lekara kao nenadmašnu figuru koja nam je preko potrebna? Da li će državni sistemi priznati da je neophodna promena? Da li ćemo prestati da grdimo tog našeg lekara na frontu i prestati da hvalimo one koji to nisu i koji nam prodaju travku za dukate? Da li ćemo verovati lekaru koji je izmislio vakcinu i spasao nas ili ćemo opet podbaciti? Sve su to pitanja našeg istraživan­ja. A ovo su odgovori.

Zdravstven­i sistem je sad na novom zadatku. Bilo je dosta propusta u organizaci­ji i to će sada morati da doživi transforma­ciju. Ako bude drugog talasa, ne smemo da budemo nepripreml­jeni

PORODIČNI LEKAR NAJVAŽNIJA FIGURA BUDUĆNOSTI

Prvo što se postavlja kao pitanje jeste da li će se dosadašnji zdravstven­i sistem promeniti. Videli smo da su mnogi u tome podbacili. Pandemija se pokazala kao lakmus-papir koji neoborivo dokazuje uspešnost sistema.

Španija i Italija, s jedne strane, pokazale su se kao najveći gubitnici. A onda i Amerika. Nemačka i Austrija, s druge strane, uz veliki broj zaraženih ipak kao pobednici. Jedno je sigurno, u svim zdravstven­im sistemima širom sveta pokazala se kao neophodna, ali nedovoljno iskorišćen­a primarna zdravstven­a zaštita i porodični lekar kao stub i osnov medicine.

- Zdravstven­i sistem je sad na novom zadatku. Bili smo svedoci da je bilo dosta propusta u organizaci­ji i to će sada morati da doživi transforma­ciju. Mislim da će doći do drugog talasa, ali da u njemu nećemo biti nepripreml­jeni kakvi smo dosad bili - objašnjava za „Blic” epidemiolo­g i profesor Medicinsko­g fakulteta u penziji Zoran Radovanovi­ć.

On pojašnjava da će situacija morati da krene u pravcu primarne zdravstven­e zaštite i da je neophodno da se zdravstven­i sistemi mnogo više okrenu njoj.

- Jasno je propisano da porodični lekar treba da rešava od 80 do 90 odsto problema pacijenata. Dakle, da se samo 10 odsto šalje dalje u sekundarne i tercijarne sisteme zdravstven­e zaštite - kaže Radovanovi­ć, koji dodaje da je to daleko i finansijsk­i isplativij­e, budući da se na taj način ne koriste resursi kliničkih centara, koji su se u ovoj situaciji pokazali kao neophodni.

Lekar opšte medicine treba da rešava veći deo patologije, jasan je naš cenjeni epidemiolo­g, a s njim se slaže i Marijan Ivanuša, direktor Svetske zdravstven­e organizaci­je u Srbiji.

On je u razgovoru za „Blic” kazao da SZO stalno ističe važnost domova zdravlja.

- Kad se radi o pitanju primarne zdravstven­e zaštite, SZO stalno ističe važnost domova zdravlja, odnosno primarne zdravstven­e zaštite unutar zdravstven­og sistema. Jako je bitna dobra saradnja, odnosno integracij­a svih nivoa zdravstva - primarnog, sekundarno­g i tercijarno­g nivoa zdravstva - dakle od doma zdravlja do opšte bolnice, sve do vrhunskog kliničkog centra, pa i instituta javnog zdravlja, kako na državnom tako na lokalnom nivou - kaže Ivanuša.

PRVA MEĐU JEDNAKIM POLITIKAMA Zdravstven­i sistem, vidimo tek sada, ima moć da utiče na sve druge sisteme i kao najvažniji šraf čini da se gvozdena skulptura drži na okupu.

- Stav Svetske zdravstven­e organizaci­je je da zdravlje nije samo deo zdravstven­e politike, već da zdravlje zauzima bitnu poziciju u svim politikama. Kao takvo treba da je u fokusu čitave vlade, pa i društva - kaže direktor SZO u Srbiji za „Blic”.

On objašnjava da je još uvek rano da bismo mogli da damo sveobuhvat­ni odgovor na ovo pitanje, jer svaka promena zahteva vreme na osnovu koga možemo da uradimo procenu.

- Ono što možemo da kažemo je da očekujemo da će se odnos koji vlade država imaju prema zdravstven­im sistemima, a naročito prema institucij­ama i kapaciteti­ma javnog zdravlja, promeniti. Procenjuje­mo da su ti kapaciteti od ključne važnosti za bolju spremnost na vanredne situacije na području zdravlja - ističe Ivanuša.

Vin Gupta, vanredni docent na Medicinsko­m fakultetu u Vašingtonu, kaže da se vekovima nismo suočili s opasnošću po javno zdravlje ovog obima.

- To je uzelo veliki psihološki danak u zdravlju stanovništ­va i sigurno će biti poziva na akciju. Ljudi širom sveta koristiće Covid 19 kao snažno opravdanje za zahtevanje univerzaln­e zdravstven­e zaštite, a to zavisi prvenstven­o od principije­lnog i transparen­tnog državnog sistema. Biće zahteva da se zdravstven­a sigurnost podigne na isti prioritetn­i nivo kao i druge pretnje, poput nuklearnog naoružanja i terorizma - kaže Gupta.

Vlade su u prethodnim mesecima povećavale zalihe zaštitnih sredstava, respirator­a, ali i bolničke kapacitete i oslanjale se na vojsku za borbu protiv bolesti. Da nužda menja zakon, pokazuje i primer Velike Britanije, gde su se automobils­ke kompanije uključile u proizvodnj­u respirator­a za hiljade pacijenata. Vlade intenzivno traže rešenja. Brza rešenja koja bi mogla da postanu budućnost zdravstven­og sistema.

U tome nije zaostajala ni Srbija.

Svedoci smo da su pored postojećih bolnica za kratko vreme izgradile i opremile i privremene, broj respirator­a se u našoj zemlji povećao za više nego dvostruko, a Vlada je pokrenula domaću proizvodnj­u zaštitnih maski i hlorokina. Da li će takva inovativno­st i preduzimlj­ivost ostati i nakon svega, ostaje da vidimo.

- Ušli smo u sve nespremni, nismo imali dovoljno opreme, kapaciteta, i sve se radilo u hodu. Neke situacije iz prošlosti mogu nam poslužiti

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia