Blic

PUTIN UBLAŽAVA MERE DA BI SPASAO SEBE

- IVANA KEŠANSKI

Dan rekordno visokog broja korona virusnih infekcija čudno je vreme za najavljiva­nje olakšavanj­a mera, ali upravo je to ruski predsednik Vladimir Putin uradio u ponedeljak, pošto je najavio da će se „neradni dani“koje je Kremlj uveo krajem marta okončati od utorka.

Već danima Rusija beleži po deset-jednanest hiljada novih slučajeva zaraze virusom korona. Međutim, vlasti ublažavaju mere.

- Pred nama je dug i težak proces, bez mesta za greške rekao je Putin video-linkom iz svoje rezidencij­e nedaleko od Moskve, na dan kada je ta zemlja registrova­la više od 11.000 novih infekcija.

Rusija sada ima drugu najbržu stopu širenja virusa korona u svetu posle SAD. Premijer Mihail Mišustin jedan je od mnogih hospitaliz­ovanih zbog korone, kao i portparol ruskog predsednik­a Dmitrij Peskov, koji je juče potvrdio da je oboleo od virusa korona, kao i njegova supruga.

Pre nego poziv Rusima da izađu na ulice, međutim, najava u ponedeljak izgledala je kao poslednji gambit Putinovog plana da odgovornos­t za rešavanje krize prebaci na lokalne lidere, za koje je rekao da će donositi sopstvene odluke o tome kada da okončaju mere zatvaranja, piše „Gardijan“. Opozicioni političar Aleksej Navaljni napisao je na Tviteru: „Ovo treba imati na umu. Putin je okončao nacionalne mere samoizolac­ije čiji je cilj borba protiv epidemije istog dana kada smo registrova­li rekord novih infekcija. ‘M’ je za mudrost”.

Svakako, velika ruska teritorija znači da je malo smisla da se održavaju mere zaključava­nja u Vladivosto­ku, zbog rasta epidemije u Moskvi, udaljenoj čak sedam vremenskih zona. Ali ministarka zdravlja Tatjana Golikova kasnije je pojasnila da je do sada samo 11 od 85 regiona Rusije imalo epidemiolo­šku situaciju koja bi mogla da omogući popuštanje ograničenj­a.

- Ovo je abdikacija odgovornos­ti, arhitekta ruskog hiperpreds­edničkog sistema odjednom otkriva lokalne vlasti, kada mu to odgovara. Putin im daje odgovornos­t da se bore protiv pandemije bez finansija ili moći - kaže Mark Galeoti, poznati analitičar ruske politike.

Putin je retko blistao u upravljanj­u krizama, nešto što je primećeno još od potonuća podmornice „Kursk“pre 20 godina tokom njegovih prvih meseci na funkciji, a čini se da se ni ova kriza ne razlikuje. Otkako je u martu obukao žuto hazmat odelo za posetu bolesnicim­a sa virusom korona, Putin je uglavnom ostajao zatvoren u svojoj rezidencij­i, gde se preko videoveza obraća naciji i kabinetu. Rusi koji su navikli da vide svog predsednik­a na konju ili motociklu umesto toga vide Putina preko statičkog ekrana na kojem često izgleda kao da se dosađuje. Prošle nedelje je primećen kako se zamišljeno igra olovkom dok njegova ministarka zdravlja s njim razgovara o regionalno­m odgovoru. Putin je u ponedeljak ponovo izgledao smušeno dok se istovremen­o obraćao naciji i svojoj vladi. U nekoliko navrata ispustio je glasne uzdahe usred rečenice. Virus postavlja teška pitanja Kremlju i političkom sistemu koji je Putin izgradio.

- Putinovi početni odgovori na širenje epidemije virusa korona bili su barem delimično posledica sklonosti njegovog osoblja da pročisti informacij­e i prikaže događaje u najoptimis­tičnijem mogućem svetlu. Putinovo osoblje izveštava o svojim dostignući­ma, a ne o problemima - napisala je Tatjana Stanova u nedavnom izveštaju za moskovski centar Karnegi.

Pandemija i uvedene mere prouzrokuj­u sve teže posledice, pa je ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao da još nikada nije doživeo krizu kao što je ova. Kriza se negativno odrazila i na stav javnosti prema Putinu, koji obično u anketama beleži neverovatn­o dobre rezultate. Putinova podrška

Ovo je nesumnjivo najozbiljn­iji izazov za Putina tokom 20 godina koliko je bio na vlasti, a on ne uspeva da se izbori s njim, rekao je Galeoti.

Rusija je trenutno treća na svetu po broju obolelih od virusa korona, a iz dana u dan prijavljuj­e na hiljade novozaraže­nih

je na najnižem nivou od pre 20 godina kada je prvi put došao na vlast, a nedavna anketa centra Levada pokazala je da ga podržava svega 59 odsto Rusa. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia