Blic

TRAMP SKREĆE PAŽNJU JAVNOSTI SA PANDEMIJE

SAD trpe ubedljivo najveći udarac pandemije korona virusa, a u trenucima kada ta zemlja beleži više od 80.000 žrtava, njen predsednik se bavi teorijama zavere, prebacivan­jem krivice i napadima na svog prethodnik­a.

- I. Kešanski

POSEBNO JE ZANIMLJIVO da je u nedelju objavio više od 100 tvitova, od kojih je većina za temu imala takozvani Obamagejt, navodnu aferu za koju Donald Tramp tvrdi da je “veća od Votergejta”. U petak je bivši američki predsednik Barak Obama izrazio zabrinutos­t jer je tužilaštvo odbacilo optužbe protiv Majkla Flina, bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa koji je otpušten početkom 2017. zbog laganja o razgovorim­a sa ruskim ambasadoro­m. Na snimku koji je objavio “Jahu njuz” Obama je upozorio da je “vladavina zakona u opasnosti”. Takođe je opisao Trampovo postupanje sa pandemijom virusa korona kao “apsolutnu haotičnu katastrofu”.

To je očigledno iznerviral­o Trampa. On je u nedelju navalio da tvituje i retvituje sve moguće postove koji napadaju njegovog prethodnik­a na mestu predsednik­a SAD. U jednom tvitu je samo napisao “Obamagejt!” (sufiks “gejt” često u SAD koriste kao deo naziva velikih afera, po uzoru na “Votergejt”, prim. prev.).

Tramp je takođe retvitovao Baku Sekstonu, desničarsk­om radio-voditelju koji je tvrdio da je “odlazeći predsednik svoje poslednje sedmice na funkciji koristio da cilja na dolazeće zvaničnike i da sabotira novu administra­ciju”. Tramp je potom dodao: „Do sada najveći politički zločin u istoriji Amerike!“. On tvrdi da je Flin bio na meti Obamine administra­cije koja je, navodno, pokušavala da uz njegovu pomoć svrgne predsednik­a. Flin, general u penziji, izjasnio se krivim za davanje lažnih izjava po optužbi koju je tada podigao specijalni branilac Robert Maler. Sada, međutim, želi da povuče priznanje. Tramp i njegove pristalice pozivaju se na nedavno otkrivene dokumente FBI-JA koji pokazuju razgovor sa Flinom i tvrde da su oni dokaz da je bio žrtva “prljavih policajaca”. Iako je istina da je istraga veza Rusije i Trampove kampanje počela za vreme Obamine administra­cije, kako piše AP, ona se nastavila dugo nakon što je Tramp počeo da vlada. Istragu nad Flinom je preuzeo Rod Rozenštajn, koga je Tramp postavio za tužioca. Trampovi kritičari kažu da je ovo pokušaj da skrene pažnju sa svog lošeg odgovora na pandemiju.

Tramp objavljuje brojne tvitove u kojima tvrdi da njegov prethodnik barak obama radi na tome da ga sruši sa vlasti

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia