Blic

OSMACI U KLUPAMA U 1. NEDELJI JUNA

Mala matura biće održana 17, 18. i 19. juna. Kako bi osmaci što lakše prošli kroz svoje obaveze i pre male mature biće im podeljeni testovi nalik zvaničnim zadacima. Polagaće se u učionicama u malim grupama.

- ŽELJKA JEVTIĆ

Uskoro se završava onlajn nastava i od 1. juna kreće raspored u kojem će đaci moći da poprave ocene ukoliko su nezadovolj­ni, ali i maturanti, polože još jedan bitan ispit.

- Prvo o onome što je najbitnije, a to su epidemiolo­ške procedure. Isto će važiti za sve škole i osnovne i srednje - dezinfekci­ja prostora, dolazak u malim grupama i u različito vreme, rad školske ustanove od ujutro do uveče, to jest od 8 do 20 časova kako bi imali ambijent sa što manje ljudi na jednom mestu - kaže za “Blic” ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević.

GRUPE DO DEVET ĐAKA

Ministar je sa svojim timom napravio raspored kada će se i kako odvijati aktivnosti u osnovnim školama. Prvi koji će posetiti svoje škole biće osmaci.

- Prva nedelja juna je ona kada dolaze osmaci. Njihov dolazak, da se grubo izrazim, biće netipičan. Kreću

od toga da 1. juna, kada donose đačke knjižice, slike i sve ono što je preduslov za malu maturu. Tog 1. juna i narednog dana, sve vreme će se smenjivati po odeljenjim­a i manjim grupama, ne više od devet đaka u učionici. Pre male mature biće im podeljeni testovi koji će takođe biti probni i koji se ne ocenjuju. Oni će više ličiti na zadatake zvanične male mature i imaće priliku da još jednom provere svoje znanje, ali i polako se i spreme za ispit - kaže ministar.

On precizira da će 1. juna osmacima biti data dva testa - maternji i kombinovan­i.

KAO ZVANIČNI TEST

- Poneče ga kući i rešavati. Narednog dana 2. juna dobiće matematiku koju će rešavati u školi, kako bi se privikli na atmosferu učionice, ali praktično videli kako će sve izgledati kada budu imali i zvanični test. Jednostavn­o da osete prirodu samog testa koji je pred njima

- pojašnjava ministar.

On dodaje da je onlajn proba male mature bila da đaci sami procene koliko znaju. Ta pitanja su bila zatvorenog tipa - da se zaokruži, izabere ponuđeni odgovor. Ova proba će biti ozbiljnija provera znanja jer će zadaci biti takozvanog otvorenog tipa baš kao što su i pitanja na zvaničnom ispitu.

- Potrudili smo se da deca sve uvide i na vreme i da budu relaksiran­a. I dolazak u učionicu i kakvi će zadaci zapravo biti. I klincima i roditeljim­a poručujem, budite relaksiran­i,

Osmacima će 1. juna biti data dva testa - maternji i kombinovan­i, koja će poneti kući i rešavati, dok će matematiku dan kasnije raditi u prostorija­ma škole

niko neće biti na cedilu - ističe ministar.

Kako Šarčević dodaje, ovi probni testovi su već poslati u škole. Tokom epidemije i vanrednog stanja urađeni su i pravi testovi i rezervni.

- Završni test će biti rađen u učionici, po smenama, jako mali broj dece u istom trenutku, svako će biti udaljen četiri kvadrata, što je u skladu sa epidemiolo­škim merama. Biće kontrolori i nastavnici. I ono što moram da kažem, neće biti šanse za prepisivan­je - kaže ministar.

PRIPREMNA NASTAVA

Međutim, ministar ističe da testovi neće biti prelaki, ali ni preteški i da se kod sastavljan­ja pitanja vodilo računa o periodu koji je iza nas. U kalendarsk­om rasporedu koji je uređen novim pravilniko­m, 3, 4. i 5. jun će biti dani za osmake koji nemaju zaključene ocene ili žele da poprave.

- Imaju tri dana da na poziv nastavnika u različito vreme dođu da im se zaključe ocene. Od subote, 6. juna, kreće pripremna nastava, koja po zakonu traje deset dana. 17. 18. 19. je mala matura. Sve se završava po ranije predviđeno­m planu, ali i pre izbora - kaže ministar.

Šarčević ističe da je organizova­no za osmake da imaju pripremnu nastavu i ona će biti ponuđena i onlajn i u školama u malim grupama.

- Urađen je maksimum da deca kroz svoje obaveze prođu što lakše i dobiće sve što i zakon i pedagogija nalažu - poručuje Šarčević.

Zaključiva­nje ocena i popravljan­je, ukoliko đaci žele ili roditelji smatraju da je potrebno, biće različito

Druga nedelja juna biće za petake, šestake i sedmake da se poprave i zaključe ocene tamo gde nije moglo na daljinu ili đaci smatraju da mogu bolje ili roditelj insistira

od prvog do osmog razreda. Druga nedelja juna, a kada osmaci završe deo svojih priprema za malu maturu, biće za petake, šestake i sedmake.

- Osam nastavnih dana da se poprave i zaključe ocene tamo gde to nije moglo na daljinu ili đaci smatraju da mogu bolje ili roditelj insistira. Praktično svi učenici dobiće od prvog dana mogućnost da poprave sve što žele - kaže ministar.

Šarčević i njegov tim u proteklom periodu pre nego je napravljen raspored aktivnosti, izvršio je anketu po školama. Na osnovu rezultata upitnika najviše oko 25 odsto đaka od petog do osmog razreda će želeti da popravi ocene ili će nastavni kadar imati potrebu da razreši svoju sumnju prilikom ocenjivanj­a.

NAJMLAĐI KOD KUĆE

- Najmlađi, od prvog do četvrtog, neće morati da dolaze. Oni i učitelji su upućeni jedni na druge. Učitelji znaju svoju decu i tu kako sada stvari stoje ne bi trebalo da bude nepredviđe­nih okolnosti kada je reč o ocenama - kaže ministar.

Druga nedelja juna je predviđena za polaganje ispita za nadarene, koji će polagati oko 8.000 đaka.

- Napravljen je raspored u kojem se išlo na razvlačenj­e u vremenskom smislu, baš kako bi svi bezbednosn­i aspekti i za đake i učitelje bili zadovoljen­i. Testovi za 66.000 đaka će biti pregledani putem softvera, čime će biti onemogućen­a bilo kakva radnja koja bi nekom pomogla, a drugima odmogla - poručuje ministar prosvete.

 ??  ?? Četvrtina Đaka u starijim razredima želi da popravi ocene
Četvrtina Đaka u starijim razredima želi da popravi ocene
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia