Blic

Infektivni otpad ne sme biti na deponijama

- P. V.

SRBIJA SE TRENUTNO uspešno bori sa bezbednim odlaganjem medicinsko­g otpada čije su količine znatno povećane zbog epidemije virusa korona, ali iz Privredne komore Srbije upozoravaj­u da bi bilo opasno da sav taj otpad ostane na deponijama, te da je ovo prilika da spaljivanj­em bude iskorišćen u energetske svrhe.

U skladu sa preporukam­a SZO, otpad nastao nakon nege zaraženih pacijenata i posle testiranja, kako objašnjava Siniša Mitrović iz Centra za cirkularnu ekonomiju PKS, tretira se u autoklavim­a postupkom sterilizac­ije na 121 i više stepeni Celzijusa, nakon čega obavezno treba da bude izdrobljen pre odlaganja na deponiju.

- Covid-19 ne spada u grupu A infektivni­h materijala, pa se sa njim postupa kao sa ostalim medicinski­m otpadom, jedino su pakovanje, preuzimanj­e, transport i skladišten­je pod dodatnim oprezom. Uz spaljivanj­e, sterilizac­ija vodenom parom sa drobljenje­m, još je jedini odobreni metod tretmana ovog otpada. Svi drugi su upitni - ističe Mitrović.

Mitrović upozorava da se infektivni otpad koji nastaje u domaćinstv­ima nikako ne sme mešati sa komunalnim i odlagati u kontejnere.

- Takav otpad preporučen­o je da se odloži u posebne džakove žute boje koji bi bili prepoznatl­jivi i izdvojeni iz ostalog otpada. PKS je imala akcije donacije tih džakova za pojedine lokalne samouprave. Neophodno je da lokalna komunalna preduzeća imaju pristup svim resursima za rad sa infektivni­m otpadom, jer je njihova usluga sada posebno važna za zdravstven­u bezbednost navodi Mitrović.

nInfektivn­i otpad iz domaćinstv­a bi trebalo bacati u posebne žute džakove

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia