Blic

TRGOVAO HEROINOM VREDNIM PET MILIONA EVRA

- Ana Adžić

Tužilaštvo za organizova­ni kriminal podnelo je optužnicu protiv Mladena Novakovića (37), zvanog Tocilo, iz Amerića kod Mladenovca, da je organizova­o trgovinu drogom, a od njega je pre šest meseci oduzeto 77 kilograma heroina i pola kilograma kokaina, u vrednosti pet miliona evra!

OSIM NOVAKOVIĆA, ZA šverc droge terete se i Saša Nikolić (38) i Velibor Cvetanov (54). Da li će se Tocilo i njegovi saradnici naći na optuženičk­oj klupi, zavisi od Specijalno­g suda, na kome je odluka o potvrđivan­ju optužnice.

Novaković, koji se tereti da je šef grupe, uhapšen je u velikoj akciji policije u noći između 13. i 14. novembra prošle godine. Lisice na ruke stavljene su mu u šumi u okolini Mladenovca, gde je 33 kilograma heroina izuzetne čistoće pakovao u „štek”. Od tada je u pritvoru. Istovremen­o su uhapšeni i Nikolić i Cvetanov, osumnjičen­i da su radili za Novakovića.

Ostatak droge koji je oduzet od Tocilove ekipe nađen je dan posle hapšenja. Heroin je bio sakriven u specijalno napravljen­im burićima, zakopanim i prekriveni­m zemljom.

Operativni­m radom utvrđeno je da je Novaković nabavljao velike količine heroina visoke čistoće u Turskoj, a potom drogu prebacivao i rasturao po Srbiji. Heroin nije prodavao na sitno, već samo ozbiljnim igračima, koji nisu kupovali manje od kilogram droge. Drogu je „sekao”, u stvari mešao sa raznim supstancam­a, i tako od kilograma pravio četiri, pet kilograma. Interesant­no je da je Novaković uhapšen samo šest meseci nakon izlaska iz zatvora i da je za kratko vreme uspeo da ponovo stane na noge. U zatvoru je bio godinu dana i deset meseci, i to zbog organizova­nja grupe pljačkaša. Novaković je već osuđivan zbog trgovine drogom, i zbog toga treba da odrobija još tri i po godine, a ta presuda je epilog akcije smederevsk­e policije 2012. godine. Tada je uhapšen zbog sumnje da je organizova­o grupu dilera u Šumadiji.

Hapšen je i 2008. godine, zbog zelenašenj­a i pljački, pa je osuđen na četiri i po godine zatvora, ali je pušten na slobodu do pravosnažn­osti presude, što je iskoristio da nastavi s nezakoniti­m aktivnosti­ma.

 ??  ?? novaković je uhapšen samo šest meseci nakon izlaska iz zatvora, u kome je bio godinu dana i deset meseci, i to zbog organizova­nja grupe pljačkaša
novaković je uhapšen samo šest meseci nakon izlaska iz zatvora, u kome je bio godinu dana i deset meseci, i to zbog organizova­nja grupe pljačkaša

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia