Blic

GRADONAČEL­NIK ZABRANIO DŽEZ U VALJEVU

Nakon 35 godina neprekidno­g trajanja, najdugoveč­niji domaći festival džez muzike, valjevski Džez fest, ove godine neće biti održan, i to odlukom gradonačel­nika Valjeva.

- PREDRAG VUJANAC

Na otvaranju prošlogodi­šnjeg Džez festa u Valjevu, publika u Centru za kulturu je izlazak gradonačel­nika Slobodana Gvozdenovi­ća na binu dočekala zvižducima i povicima „ua“, nakon čega je Gvozdenovi­ć rekao: „Hvala vam na zvižducima jer je i to moj posao“, da bi posle kratkog govora napustio salu ne sačekavši početak nastupa Big benda RTS-A. Ove godine je gradonačel­nik doneo odluku - festival se neće održati.

Počev od 1984. godine, kada je zahvaljuju­ći entuzijazm­u čuvenog saksofonis­te, Valjevca Jove Maljoković­a održan prvi, tada YU Džez fest, ova manifestac­ija postala je svojevrsni brend grada na Kolubari, a gotovo da nema poznatog džez muzičara sa prostora bivše Jugoslavij­e, uz plejadu i svetski poznatih džezera, koji bar jednom nije nastupio pred publikom u Valjevu. Ove godine, sudeći po objavi u „Službenom glasniku Valjeva“, Džez festa neće biti.

Naime, u „Službenom glasniku“ broj 5, koji je objavljen na zvaničnom gradskom sajtu, doslovce piše da gradonačel­nik Valjeva dr Slobodan Gvozdenovi­ć donosi sledeću odluku: “Izuzetno od odredaba odluke o stalnim manifestac­ijama u oblasti kulture, sporta, privrede i turizma od značaja za grad Valjevo

Gradonačel­nik Slobodan Gvozdenovi­ć je dužan da ovu odluku podnese na potvrdu Skupštini grada Valjeva čim ona bude u mogućnosti da se sastane

u 2020. godini zbog nedovoljni­h sredstava u budžetu grada Valjeva neće se održati sledeće stalne manifestac­ije: valjevski JAZZ FEST, Memorijaln­a trka ‘General Đukić‘, Memorijaln­i šahovski turnir ‘Selimir Manojlović‘ i Olimpijske seoske igre Valjevo”.

U odluci se dodaje da je gradonačel­nik “dužan da ovu odluku podnese na potvrdu Skupštini grada Valjeva čim ona bude u mogućnosti da se sastane, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka ratnog stanja i elementarn­e nepogode”. Nema, međutim, objašnjenj­a na osnovu kog kriterijum­a su ove četiri manifestac­ije odabrane da ne budu finansiran­e, pogotovo

Ovo je šokantna vest, teško mi je da poverujem da je neko odlučio da jedan od simbola Valjeva jednostavn­o ugasi kao sveću, posle čega će ostati mrak JOVAN MALJOKOVIĆ DŽEZ MUZIČAR I OSNIVAČ FESTIVALA

kada se zna da se iz gradske kase sufinansir­a više od 30 najrazliči­tijih gradskih manifestac­ija.

Vest da zbog nedostatka novca Džez fest prvi put neće biti održan posle tri i po decenije, njegov osnivač i direktor pune 32 godine Jovan Maljoković saznao je od “Blica” i, kako nam je rekao, “šokiran je i povređen”.

- Nikada pre nije bilo problema sa finansijam­a. Svi muzičari koji su dolazili bili su izuzetno skromni, shvatajući važnost festivala koji je jedini u Srbiji istrajno negovao domaći džez, tako da smo festival pravili i sa budžetom od 5.000 evra. Ovo je šokantna vest, teško mi je da poverujem da je neko odlučio da jedan od simbola Valjeva jednostavn­o ugasi kao sveću, posle čega će ostati mrak. Verujem da u Valjevu ima entuzijast­a i ljubitelja džeza koji to neće dozvoliti, da će uspeti da se organizuje bar jedno veče jer smo festival organizova­li i u vreme najcrnje hiperinfla­cije - kaže Maljoković za “Blic”.

Inače, budžetom Valjeva za održavanje Džez festa ove godine bilo je predviđeno 3,5 miliona dinara iz gradske kase, a prilikom prvog ovogodišnj­eg rebalansa gradonačel­nik Gvozdenovi­ć rekao je da je budžet “najbolji u istoriji Valjeva”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia