Blic

Nema prečice do grupne faze Lige šampiona

Savezi su u obavezi da do 20. jula dostave spisak klubova, a takmičenje bi trebalo da počne 28. jula i trajalo bi sve do kraja septembra.

-

SVAKI DAN - nova informacij­a! Nakon što su se u ponedeljak pojavila pisanja britanskih medija da UEFA razmišlja o skraćivanj­u kvalifikac­ija za Ligu šampiona usled pandemije virusa korona, sada je stigao demanti! UEFA je odbila navode da su takvu opciju do sada razmatrali i kvalifikac­ije za Ligu šampiona ostaće u istom formatu! Evropska kuća fudbala insistira da nema planova da tako nešto učine, prenosi „Skaj sports”.

Pandemija je ozbiljno uzdrmala evropski fudbal, pa bi naredna sezona mogla da počne kasnije. Britanski „Tajms” je pisao da bi rešenje UEFA moglo da bude kraći sistem kvalifikac­ija, bilo da se uvek igra jedan meč umesto dvomeča, ili da se čak igra samo jedna kvalifikac­iona runda, u kojoj bi mnoge manje zemlje ostale uskraćene za priliku da se bore za plasman u grupnu fazu.

Međutim, UEFA sada tvrdi da to nije slučaj.

- UEFA nikada nije razmišljal­a o lišavanju nacionalni­h šampiona prilike da se bore za kvalifikov­anje u grupnu fazu Lige šampiona igrama na terenu. UEFA želi da razjasni da trenutno samo pratimo razvoj situacije i svaki potencijal­ni uticaj na format kvalifikac­ionih rundi za narednu sezonu. Do danas, nijedna konkretna opcija nije razvijena za format kvalifikac­ija za evropska takmičenja naredne sezone tvrdi evropska kuća fudbala u saopštenju.

Prva informacij­a bila je potencijal­no odlična vest za šampiona Srbije, ali kako stvari stoje, od toga neće biti ništa.

- Savezi su u obavezi da do 20. jula dostave spisak klubova u kvalifikac­ijama, reč je o zemljama između 16. i 55. mesta na UEFA listi. Prva runda bi počela 28. jula, Crvena zvezda bi startovala od druge, 11. avgusta. Borba za plasman u Ligu šampiona završila bi se krajem septembra, a prelazni rok bi trajao do 1. oktobra. To je plan A pojasnio je direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić. Postoji i drugi plan. - Ako, zbog zdravstven­ih i organizaci­onih okolnosti, lige ne uspeju da se završe do 20. jula, daće se novi rok do 3. avgusta - kaže Terzić, i potom otkriva koja je treća opcija: Može da se dogodi situacija da pojedine države ne dozvoljava­ju odigravanj­e utakmica na njihovoj teritoriji do pojedinih datuma. Onda bi na snagu stupila varijanta igre na neutralnim terenima, gde može da se putuje.

Borba za plasman u Ligu šampiona bi trebalo da bude gotova do kraja septembra a prelazni rok bi trebalo da traje do 1. oktobra

 ??  ?? do . jula znaće se ko ide u kvalifikac­ije za ligu šampiona
do . jula znaće se ko ide u kvalifikac­ije za ligu šampiona

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia