Blic

POŠTUJEM PEŠIĆA, ALI EVROLIGA NE MOŽE DA SE MERI SA BASKETOM U SAD

-

Svetislav Pešić, trener Barselone, nedavno je rekao da se u Evroligi košarka igra na višem nivou nego u NBA, gde se sve pretvorilo u šou-program za navijače. Pešič je dodao da u NBA igrači misle samo kako da postignu koš, dok ih odbrana ne zanima uopšte.

- Poštujem Svetislava Pešiča, on je jedan od najuspešni­jih trenera u evropskoj košarci. Ako pričamo o šouu, niko ovde ne krije vezu između košarke kao sporta i biznisa zabave. U suprotnom, ne bismo imali toliko novca da dovodimo najbolje košarkaše na svetu. Zato, uz dužno poštovanje prema Pešiću čiju izjavu nisam čuo, mislim da je još rano da se Evroliga poredi sa NBA - smatra Kokoškov.

za Kokoškova je i Slovenac Luka Dončić, s kojim je stigao do zlata na Evropskom prvenstvu 2017. godine.

- Luka je pokazao neverovata­n nivo. S lakoćom postavlja rekorde i piše novu istoriju Dalas Meveriksa. Za dve godine je stigao do Ol star meča i sa 21 godinom jedan je od najtalento­vanijih košarkaša na svetu. Možda je još rano da ga pominjem kao kandidata za MVP trofej, ali sam srećan jer kod njega sve ide po planu. Nastavlja da se razvija i raste.

Kokoškov je prokomenta­risao i značaj Miloša Teodosića za reprezenta­ciju Srbije.

- On je legenda srpske košarke. Želeli smo da igra u kvalifikac­ijama za EP, ali je osiguranje bilo previsoko. Nije bilo smisla da potrošimo toliko novca da bi odigrao samo dva meča. Znam koliko je bio uzneniren zbog toga jer je želeo da izađe na teren. Nadam se da ćemo na Miloša moći da računamo u kvalifikac­ijama za Olimpijske igre u Tokiju poručio je Kokoškov.

KRAH SEZONE FORMULE 1 zbog pandemije virusa korona doveo je do situacije koju niko nije očekivao - Sebastijan Fetel napušta Ferari na kraju godine, pošto dogovor o nastavku saradnje nije postignut, saopštio je italijansk­i tim. Fetelov ugovor sa Ferarijem ističe po završetku sezone, a pregovori o potpisivan­ju novog su propali.

Razlozi zasad nisu poznati, ali se navodi da 32-godišnji Nemac nije zadovoljan ponuđenom platom i kraćom saradnjom od željene. Četvorostr­uki šampion je tražio višegodišn­ji ugovor kako bi, praktično, mogao da se penzioniše u Ferariju, ali su Italijani ponudili saradnju na još samo jednu godinu, uz smanjenje plate.

- Ovo je zajednička odluka, obe strane smatraju da je tako najbolje. Nije bilo lako doneti je. Ne postoji neki konkretan razlog za nju, osim vere da je došlo vreme da se krene različitim putevima kako bi se ostvarili ciljevi - rekao je direktor Ferarija Matija Binoto.

Nemac u Ferari je stigao 2015. godine iz Red

Bula u kojem je osvojio sve svoje titule. U konstrukto­ru iz Maranela nije uspeo da ponovi takve uspehe, a najbliži tome bio je 2017. i 2018. kad je završavao na drugoj poziciji. Njegov odlazak iz Ferarija mogao bi da donese mnogobrojn­e promene među vozačima. Navodno, kao najveći kandidat za Fetelovog naslednika navodi se Karlos Sains iz Meklarena i, ako se to obistini, u Meklaren bi onda mogao da pređe vozač Renoa Danijel Rikardo.

Biće zanimljivo videti i gde će karijeru nastaviti Fetel. Spominje se Meklaren, ali i povratak Red Bul...

Ovo je jasan znak da će Ferari ove sezone, ako je uopšte i bude, glavnu ulogu u timu da prepusti mladom Šarlu Lekleru koji je pokazao da poseduje šampionski kvalitet. Lekler je prošle godine jedini uspevao da parira vozačima Mercedesa, Luisu Hamiltonu i Valteriju Botasu.

Ferari je poslednju titulu uzeo još 2007. godine, kada je trijumfova­o Kimi Raikonen. Fetel je šampion bio četiri puta zaredom, od 2010. do 2013. ali u bolidu Red Bula.

Ovogodišnj­i šampionat Formule 1 je trebalo da počne Velikom nagradom Australije sredinom marta, ali je ta trka otkazana pred sam prvi trening. Po sadašnjem planu trka u Austriji otvoriće sezonu u julu, a trenutni plan je da ona broji između 15 i 18 trka.

 ??  ??
 ??  ?? fetel Će morati da pronađe novu ekipu, spominje se meklaren
fetel Će morati da pronađe novu ekipu, spominje se meklaren
 ??  ?? fetel nije uspeo da sa ferarijem osvoji šampionsku titulu
fetel nije uspeo da sa ferarijem osvoji šampionsku titulu
 ??  ?? od stranaca, trenirao je samo odžo koji nije napuštao beograd
od stranaca, trenirao je samo odžo koji nije napuštao beograd
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia