Blic

NAROD ODLUČAN DA ZAŠTITI CRKVU I SVEŠTENSTV­O

Nemiri u Crnoj Gori posle hapšenja vladike Joanikija

- ŽELJKA JEVTIĆ

Tenzije u Crnoj Gori prerasle su u otvoreni sukob građana i policije u nekoliko gradova. Povređenih je na obe strane, ali crnogorski režim ne odustaje od represije nad SPC. Vladike apeluju na vlast da se zaustavi, a brat privedenog vladike Joanikija, kaže za „Blic“da je režimu “meta čovek koji ni mrava nije zgazio”.

Crna Gora je ušla u do sada najkritičn­iju fazu nakon što su pre tri dana u kasnim večernjim časovima privedeni vladika budimljans­ko-nikšićki Joanikije i sedmorica sveštenika nikšićkog Sabornog hrama. Vladika i sveštenici privedeni su i određeno im je zadržavanj­e do 72 sata. Njima se stavlja na teret da su posle molitve na Svetog Vasilija Ostrškog stali na čelo litije čime su prekršili propisane mere tokom Covid-19, iako se povorka spontano formirala jer je na službu došlo nekoliko hiljada Nikšićana. Odbijanje žalbe da budu pušteni na slobodu, a koju su podneli branioci sveštenstv­a, izazvalo je ogromno nezadovolj­stvo i počelo je okupljanje po gradovima. Kako su u Crnoj Gori na snazi antiepidem­iološke mere među kojima i zabrana okupljanja, tamošnja vlast pod plaštom poštovanja ovih mera izvela je na ulice u velikom broju policiju i specijalce.

Stariji rođeni brat vladike Joanikija Milutin Micović u izjavi za „Blic” kaže da je stanje u Crnoj Gori loše i da je udareno u centar i temelj ove države činom napada na arhijereja i sveštenstv­o.

- Nemam sa bratom nikakav kontakt jer mu je oduzet telefon. Oni su svi u policijsko­j stanici, ali mislim da su vladiku stavili tamo u zaseban prostor. O mom bratu, ja i svi koji ga poznaju znamo da je jagnje. On nikome greha nije napravio, kao što bi narod rekao ni mrava zgazio. Kakva je to policijska i državna moć, nasilje i drkost iskazana prema njemu, to ne može da se prihvati - kaže za „Blic“brat vladike Joanikija.

On dodaje da je čin hapšenja episkopa i sveštenstv­a potres i za državu i za narod.

- Dramatična situacija, bez jasne perspektiv­e kako bi se sve ovo moglo rešiti. I utoliko gore što su u sve upleteni svi konflikti koje Crna Gora ima. A to su konflikti sa srpskim jezikom, sa Crkvom, sa tradicijom, na kraju sa svojim istinskim bićem. Ova složena priča sada je svedena na najtežu grubost, koja ne vidi čoveka nego postoji samo državni mehanizam koji nastoji da uredi stvari po svome i na nečastan način - kaže Milutin, brat vladičin.

Na pitanje čemu se nada, on kaže da bi voleo da iščekuje bolji rasplet, “da država uvidi da je napravila glupost”.

- Ali naša perspektiv­a nije pozitivna jer ovoj vlasti je interes da urušavaju dostojanst­vo i čoveka i Crkve i našeg pamćenja u Crnoj Gori, a za sve to odabrali su metu vladiku Joanikija - poručuje Milutin Mićović.

Bilans u brojkama sukoba građana i policije krajnje je ozbiljan. Najmanje 50 građana je privedeno, policija je

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia