Blic

IZBORNA KAMPANJA KAKVU NIKAD DO SAD NISMO IMALI

Zbog epidemije korone i zabrane javnog okupljanja izborna kampanja će izgledati potpuno drugačije pošto će se sa trgova i kućnih adresa u potpunosti preseliti na televiziju, internet i društvene mreže. Covid-19 odredio je zdravstvo i ekonomiju kao glavne

- MARKO TAŠKOVIĆ

Predstojeć­a borba za ulazak u skupštinu biće, po svemu sudeći, jedinstven­a od ponovnog uvođenja višestrana­čja u Srbiji u poslednje tri decenije. Pandemija korone izmeniće način na koji će stranke komunicira­ti sa građanima, ali i uticati na sadržaj poruka.

Ivo Čolović iz CESID-A ističe za „Blic“da je očekivano da političke partije pronađu drugačije modele vođenja izborne kampanje zbog Covid-19.

- Zbog zabrane javnog okupljanja stranke su prinuđene na to i zato očekujem još veći pritisak na medije, pre svih na televizije. Izborne kampanje vodiće se osim na televiziji, i na internetu, portalima i društvenim mrežama. Istraživan­ja pokazuju da kod mladih televizija gubi primat u odnosu na internet i društvene mreže. Dakle, komunikaci­jski sadržaj tokom kampanje će se definitivn­o prebaciti na medije - naglašava Čolović.

Kako kaže, to neće odgovarati

nijednoj političkoj partiji.

- Posebno neće to goditi velikim strankama koje su navikle na kampanje od vrata do vrata, ali ni manjim partijama ili novim koalicijam­a koje bi upravo na terenu pokušale da se predstave građanima. S druge strane, velike političke partije imaju veći pristup medijima pa će biti u prednosti u odnosu na druge - objašnjava Čolović.

Drugačija izborna kampanja trebalo bi da odgovara građanima, smatra naš sagovornik.

- To je svakako olakšavaju­ća okolnost za njih jer neće im na vrata kucati stranački aktivisti sa spiskovima i njihovim imenima. Nijedna partija neće valjda slati svoje ljude u takve kampanje i rizikovati da bude optužena za širenje virusa. Ako bi i preuzele taj rizik, kod mnogih građana bi to moglo da stvori samo kontraefek­at - ističe Čolović.

Pored modela, promeniće se i teme izborne kampanje zbog pandemije Covid-19.

- Korona će svakako biti osnova na kojoj će sve partije graditi teme. Vladajuće stranke će hvaliti efikasnost u borbi protiv korone, dok će opozicija tražiti zamerke i kuditi. Kao osnovne teme kampanje pandemija će nametnuti zdravstvo i ekonomiju. Koliko su nam kvalitetne i opremljene zdravstven­e ustanove i radnici i da li su vladine ekonomske mere izlaska iz krize adekvatne - podvlači Čolović i dodaje da će usputne teme biti korupcija i zapošljava­nje dok će pitanje migranata biti skrajnuto.

I direktor agencije „Faktor plus“Vladimir Pejić apostrofir­a za „Blic“da će predstojeć­a izborna kampanja biti umnogome specifična.

- Neće biti masovnih okupljanja, ali treba reći da je i takav koncept kampanja prethodnih godina pao u drugi plan. Bili smo svedoci da su takvi mitinzi mahom bili organizova­ni sa velikim brojem autobusa, tako da je prošlo vreme velikih okupljanja. Prema tome, odsustvo takvog načina kampanje neće se mnogo odraziti na rezultate izbora - smatra Pejić.

Kako kaže, izborna kampanja vodiće se uglavnom na televiziji i u štampanim medijima i to, pre svega, u vezi sa ekonomskim temama.

- Internet i društvene mreže imaće značajnu ulogu, ali mora se imati u vidu činjenica da veliki deo stanovništ­va i dalje ne koristi takve izvore informacij­a. Ekonomske teme opet će biti glavne tokom kampanje samo u drugačijim okolnostim­a. Tu mislim, najpre, na mere saniranja posledica korone. Zanimljivo će biti videti koliko će se govoriti o Kosovu, NATO-U i migrantima - zaključuje Pejić.

Korona će biti osnova na kojoj će sve partije graditi teme. Vladajuće stranke će hvaliti efikasnost u borbi protiv korone, dok će opozicija kuditi

n

 ??  ?? umesto velikih skupova, internet i tv kampanje
umesto velikih skupova, internet i tv kampanje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia