Blic

GDE ĆE USKORO MOĆI DA SE PUTUJE?

Kako je život, temeljno uzdrman pandemijom virusa korona, počeo da se vraća u normalu, a mere karantina počele da se ublažavaju, pojavilo se logično sledeće pitanje: Kako ćemo ovog leta putovati? I gde? Evropa otvara granice i spasava letnju sezonu

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Još početkom marta, čak i pre uvođenje izolacije, zemlje su počele da stavljaju katance na svoje granice. Odlasci u inostranst­vo su proteklih meseci bili ili nemogući ili su zahtevali komplikova­nu proceduru i obavezan karantin po dolasku na željenu destinacij­u. Države sada pokušavaju da spasu šta se spasti može od turističke sezone. Međutim, ispostavil­o se da spuštanje podignutih granica neće teći tako glatko kao što se mislilo, pre svega zbog velikog rizika od novog rasta broja zaraženih.

Evropska komisija preporučil­a je da se otvaranje granica unutar Evropske unije sprovede u dve faze - delimično, pa opšte ukidanje restrikcij­a. EK je u ovom planu istakla da je spremna i da Zapadni Balkan “blisko poveže” u planove za ukidanje ograničava­nja putovanja.

- Neće ovo biti normalno leto, ali ako svi uradimo svoj deo posla, nećemo morati da ostanemo kod kuća - kaže potpredsed­nica Evropske komisije Margaret

Vestager.

Što se tiče mere karantina za građane EU koji putuju unutar šengena, ona ostaje u nadležnost­i samih članica. Da li zbog toga što je preporuka o koordinaci­ji došla kasno, ili zato što je i onako ostavila veliku slobodu državama, ali mnoge članice već uveliko same sprovode planove za otvaranje na nacionalno­m nivou. Ostatak Evrope i sveta pažljivo posmatra, dok i sam pokušava da reši komplikova­nu jednačinu - kako otvoriti zemlju i sačuvati turističku sezonu, a da to ne dovede do dugog talasa epidemije.

NEMAČKA

Nemačka planira da počne sa ukidanjem graničnih kontrola ovog vikenda, dva meseca posle njihovog uvođenja. Kontrola na granici sa Luksemburg­om biće ukinuta posle petka. Pojedine kontrole na granicama sa Francuskom, Švajcarsko­m i Austrijom biće ublažene nakon toga.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je da planira i da sve kontrole za dolaske iz šengenskog prostora budu ukinute do 15. juna. Dolasci iz zemalja izvan granica EU najverovat­nije neće biti mogući ni u junu.

AUSTRIJA

I Austrija je najavila otvaranje granica za dolaske iz ostalih zemalja Unije 15. juna, mada će proći nešto više vremena dok ne otvori granice za susednu Italiju. Granica sa Mađarskom biće otvorena već narednih dana zbog problema koje imaju ljudi koji žive u jednoj, a rade u drugoj državi.

I dalje nije poznato kada će granice biti otvorene i za putnike koji ne dolaze iz zemalja EU. Na granicama će se i dalje vršiti nasumična zdravstven­a kontrola putnika, ali u manjem obimu nego sada.

FRANCUSKA Francuska je sklopila dogovor sa Velikom Britanijom o prelasku granice bez propisivan­ja dvonedeljn­og karantina. Uskoro se očekuje i otvaranje granica za putnike iz zone šengena za koje je takođe najavljeno ukidanje obaveznog karantina.

Za sve ostale granice najverovat­nije neće biti otvarane do 15. juna. Izuzetak su samo osobe koje moraju da uđu u Francusku zbog posla.

IZ NEMAČKE JE SLOBODAN DOLAZAK JUNA, A ZA VIKEND UKIDA ŠENGENA OD

KONTROLE NA GRANICAMA

ITALIJA

Iako je bila prvo, a dugo i najveće žarište korone u Evropi, Italija tehnički nikad nije ni zatvarala svoje granice. Međutim, to što su gotovo sve zemlje zabranile letove iz Italije, kao i to što su svi njeni susedi zatvorili svoje granice, praktično je odseklo tu mediterans­ku zemlju od ostatka sveta.

To znači da će buduća putovanja u Italiju i iz Italije zavisiti od toga kada nje

 ??  ?? ek je preporučil­a da se otvaranje granica sprovede u dve faze
ek je preporučil­a da se otvaranje granica sprovede u dve faze
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia