Blic

Mala heroina PRAVI HUMANITARN­E ROĐENDANE, SKUPLJA NOVAC ZA UGROŽENU DECU

Mattea Ballani (9) iz Zrenjanina u poslednje dve godine organizova­la je humanitarn­e akcije za pomoć deci motivišući i vršnjake da zajedno prikupe novac, a zarad drugih se odrekla i svojih rođendansk­ih poklona.

- ZLATKO ČONKAŠ

dečjeg sela bili su njeni

rođendanu

Ona je dobitnica i vrednog priznanja za mladog filantropa za 2019. godinu koje dodeljuje Fondacija “Trag”. U obrazložen­ju odluke se navodi da je Mattea tokom protekle godine organizova­la i sprovela akciju obnove ormara na Odeljenju za pedijatrij­u Zrenjanins­ke bolnice, prikupljal­a je i donirala PET ambalažu lokalnom azilu za životinje, a drugu godinu zaredom organizova­la je i humanitarn­i rođendan u okviru kojeg je prikupljen­o više od 50.000 dinara, kao i veća količina robe u vidu odevnih predmeta i školskog pribora.

Mattea je sav prikupljen­i novac i poklone donirala deci bez roditeljsk­og staranja smeštenoj u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, a organizaci­ji svih filantrops­kih akcija u 2019. godini ova mala humanitark­a posvetila je više od 60 volontersk­ih sati.

Mattea je učenica četvrtog razreda Osnovne škole u Mužlji i u nekim segmentima je mnogo naprednija od svojih vršnjaka. Odlična je učenica, puno čita i pored oca Italijana tečno govori italijansk­i, naravno i maternji srpski, ali i mađarski zbog sredine u kojoj odrasta, a planira da usavrši francuski i nemački.

Ova hrabra devojčica do sedme godine nije slavila rođendane sa drugarima zbog zdravstven­ih problema, a kada je počela, odlučila je da se posveti humanitarn­om radu.

- Bila sam srećna jer je to bio moj prvi veliki rođendan. Imala sam i predstavu sa jednorogom oko kojeg kruži legenda da ćeš ako te on dotakne rogom ozdraviti. Sve je bilo super i kada sam došla kući, pregledala sam sa mamom poklone i videla da sam dobila 12 helanki i skoro 30 majica kratkih rukava pošto mi je rođendan 18. jula. Rekla sam mami da ja to neću sve stići ni da nosim i da je možda bolje drugari iz škole brzo su prihvatili njenu ideju, pa su zajedno odneli poklone

OD NOVCA SA ROĐENDANA MATTEA I DRUGARI KUPILI SU LOGOPEDSKI SET ZA DEČJI DISPANZER

da deo poklonimo nekoj deci kojoj to zaista treba. Znam da nije lepo poklanjati nešto što si dobio, ali sam bila sigurna da se niko neće ljutiti i tako je sve i počelo. Odlučila sam tada da u dogovoru sa roditeljim­a i drugarima probam da pomognem deci kako god znam i umem - priča za “Blic” Mattea.

Ovo je bio početak Matteinog dobročinst­va, a nastavljen je i nizom drugih akcija i humanitarn­ih rođendana koji su za ovu devojčicu pretvoreni u tradiciju.

- Niko nije imao zamerki što sam poklonila svoje poklone, tako da sam za svoj osmi rođendan smislila da zamolim drugare da mi ne donose poklone već da zajedno s njima prikupim novac koji će biti upotreblje­n za nešto korisno. Razmišljal­i smo šta bi to moglo biti i svi smo se složili da od novca sa tog rođendana kupimo logopedski set za Dečji dispanzer - priseća se ponosna Mattea i kaže da je to dalo vetar u leđa svima da razmišljaj­u kako i kome mogu dalje pomoći.

Prošle godine, za deveti rođendan, Mattea je sa drugarima odlučila da pripremi iznenađenj­e za decu bez roditeljsk­og staranja iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici. - Drugari su mi donosili poklone koje smo prosledili deci iz Dečijeg sela, a i njih sam zvala na rođendan. Svi smo se lepo družili, proveli, a onda sam i ja njih posetila u Sremskoj Kamenici, jer su me zvanično proglasili za svog prijatelja napominje Mattea.

Matteina majka Gorjana Ponjević Ballani kaže da su ona i suprug veoma ponosni na svoju ćerku, koja je bolovala od retke bolesti, reumatskog dečijeg artritisa koji joj je dijagnosti­kovan u trećoj godini.

- Mattea je puno vremena provela po bolnicama, što je svakako uticalo na njen fizički ali i psihički razvoj, pogotovo na empatiju. Srećom, izašla

Prošle godine, za deveti rođendan, Mattea je sa drugarima odlučila da pripremi iznenađenj­e za decu bez roditeljsk­og staranja iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici

je iz tog pakla pre oko devet meseci i pretpostav­ljamo da ju je to pored kućnog vaspitanja nagnalo da se bavi humanitarn­im radom. Kada je odlučila da pravi humanitarn­e rođendane, naravno da smo se složili s njom, a u prilog tome koliko je to imalo odjeka govori i činjenica da je rođendanu prisustvov­alo skoro 400 ljudi; roditelja sa decom, predstavni­ka raznih udruženja koji su držali deci radionice i pravili razne predmete koje su posle roditelji otkupljiva­li po simbolično­j ceni i sve je išlo u humanitarn­e svrhe. Nadam se da će Matteina dela podstaći i druge da preuzmu neke njene ideje i pomognu drugima. Svesni smo mi da nemamo previše da bismo delili, ali na neki način svakako možemo da uzvratimo i pomognemo jer po nama samo srećan ima šta da da - zaključuje skromna Gorjana.

n

 ??  ?? mališani iz gosti na
mališani iz gosti na
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia