Blic

Prijava za 100 evra i preko kol-centra

-

PRIJAVLJIV­ANJE ZA POMOĆ od 100 evra moći će od danas da se obavi i putem kol-centra na broj 0800 101 100. Ministar finansija Siniša Mali najavio da će se isplata od 1. juna vršiti sukcesivno, na svakih pet dana.

U prvih 12 sati za pomoć se putem sajta prijavilo više od dva miliona ljudi. Kada je reč o kol-centru, prilikom podnošenja prijave dostavljaj­u se jedinstven­i matični broj građanina (JMBG), registarsk­i broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun na koji se uplaćuje jednokratn­a novčana pomoć.

U kontakt-centru će građani imati priliku da čuju automatski nasnimljen glas, kome će moći da ostave svoje podatke. Matični broj i broj lične karte će građani unositi koristeći brojeve telefonske tastature, a ime banke će izgovarati ili birati pritiskom na taster.

Primaoci penzija i korisnici novčane socijalne pomoći su automatski prijavljen­i za isplatu jednokratn­e pomoći, a isplata za primaoce penzija počeće danas.

Kako je najavio ministar finansija Siniša Mali isplata za ostale građane trebalo bi da počne 1. juna i da će država do 15. ili 20. juna.

Prethodno je 13. maja počelo prijavljiv­anje elektronsk­im putem, putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.

Pozivom kontaktcen­tra građani će moći da ostave svoje podatke

rs. Pravo na pomoć imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji na dan 24. aprila 2020, kada je stupila na snagu Uredba, imaju aktivno prebivališ­te na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom. Pravo imaju i državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, sa prebivališ­tem u Srbiji, a koji su radili i primaju penziju iz inostranst­va. I oni moraju da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt-centra.

Ukoliko državljani­n nema tekući račun, potrebno je da se pri podnošenju prijave izjasni u kojoj banci želi da mu se otvori jednokratn­i namenski račun - ili da tu banku izabere sa spiska prilikom onlajn prijave, nakon čega će račun automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen. 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia