Blic

Posebna ljubav

- MILJANA VRANIĆ novinarka

Roditelji dece sa nekim oblikom invalidite­ta ili bolesti u Srbiji drugačije žive sa svojom „drugačijom decom“. Postoje oni koji se time ponose i trude da im život bude što lepši, ali ima i onih koji se sakriju u svoju auru i ne dozvoljava­ju drugima da im priđu sa bilo koje strane. Pribojavaj­u se komentara okoline, ne shvatajući sa koliko hrabrosti idu kroz život. Tridesetpe­togodišnja majka Gordana Vukićević je majka hrabrost. Rodila je sina sa Daunovim sindromom. Život joj je, pri saznanju da je njeno dete „drugačije,“doslovno stao, navirale su joj samo tužne misli na temu „kako se u našoj zemlji živi sa tim“. Ubrzo zatim shvatila je da je mali Vuk zapravo poseban dečak. Ponesena tom mišlju, ova hrabra majka nije davala da ih bilo ko sažaljeva, ali se istovremen­o trudila da imaju poštovanje okoline. On je njen Petar Pan, a ona njegova Zvončica koja će mu ceo život posipati magičnu prašinu zbog koje će leteti. Njen instagram profil prepun je fotografij­a dvogodišnj­eg dečaka, a ne libi se ni da otvoreno govori o detaljima njegovog stanja, kao i sopstvenom trudu i volji da njemu život bude lak. Volela bi kada bi mogla da podigne svest svih roditelja sa decom koja imaju neki oblik invalidite­ta. „Ne treba se snebivati i plašiti reakcije ostalih u okolini.“

Heroji ste! Ceo svoj život pazićete na njih, čak i onda kada dođe vreme da se osamostale. I možda vaša deca neće moći da se igraju kao ostala i možda neće moći da putuju bez vas, ali ljubav koju ćete dobiti od njih i zahvalnost biće vam nesumnjivo dovoljni da vam život bude najlepši. Svaki korak svog deteta ispraćate sa posebnom pažnjom, provodite noći slušajući kako ono diše dok spava, ali kada se dogodi uspeh, tek onda vidite rezultat vašeg neizmernog truda. Nekada je potrebno samo nekoliko meseci, a nekada i više godina.

I zato, ne dozvolite da vas činjenica da je vaše dete posebno i možda drugačije od ostale dece sputa. Živite punim plućima, hrabro koračajući kroz život sa vašim sasvim, sasvim posebnim mališanom.

Ne dozvolite da vas činjenica da je vaše dete možda drugačije od druge dece sputa. Hrabro zajedno koračajte kroz život

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia