Blic

MERKEL ODLAŽE PENZIJU?

Pandemija je pokazala da Nemačka i dalje ne može bez nje

- „DOJČE VELE“

Iako je nemačka kancelarka Angela Merkel odavno najavila da planira da se penzioniše po isteku mandata 2021. godine, mnogi se pitaju da li će i nakon toga voditi zemlju, imajući u vidu odličan rejting tokom pandemije virusa korona, kao i svađe unutar stranke, piše „Dojče vele“.

Kako ocenjuje, ako se kod Merkelove ponekad ranije mogao primetiti umor od visoke politike, od toga nije bilo ni traga tokom pandemije virusa korona.

- Poslednji nastup u Bundestagu svedoči o tome. U zvaničnom protokolu je zapisano koliko je aplauza dobila ne samo od demohrišća­na već i od poslanika socijaldem­okrata, čak i opozicioni­h liberala, zelenih pa i levice - ukazuje nemački list.

Kako navodi, Merkelova je krizna menadžerka tokom verovatno najveće krize koja je zadesila Nemačku poslednjih decenija.

- U Nemačkoj i inostranst­vu mahom žanje pohvale, u vanrednim okolnostim­a se zalaže za vrednosti EU - navodi „Dojče vele“.

Ukazuje i da je ministar unutrašnji­h poslova Horst Zehofer, bivši bavarski premijer, koji je uvek imao ambivalent­an odnos prema kancelarki, rekao početkom maja da “ne može poreći kako je u poslednje vreme više puta čuo zamisao” da Merkelova i na sledećim parlamenta­rnim izborima 2021. bude demohrišća­nska kandidatki­nja za kancelarku.

- Kuhinja glasina je proključal­a. Pogotovo jer kancelarki­n CDU ima velikih muka da pronađe novo rukovodstv­o i kandidata, a da se to ne pretvori u kopanje unutarstra­načkih rovova - pišu nemački mediji.

Kako ističe, pojačala se i podrška građana demohrišća­nima pošto su mahom zadovoljni kako vlast reaguje u vreme korona virusa. Prema poslednjim anketama, Hrišćansko­demokratsk­a unija (CDU) ima podršku između 38 i 39 odsto građana, što je čak 15 odsto više nego pre krize.

Merkelova je, međutim, najavila da se povlači u oktobru 2018. godine, posle očajnih izbornih rezultata na pokrajinsk­im izborima u Bavarskoj i Hesenu, za koje su mnogi nju okrivili.

Ona je tada rekla da će voditi vladu do kraja mandata 2021. i da se više neće kandidovat­i.

Poslanici demohrišća­na su puni reči hvale za kancelarku, ali izbegavaju da izjavama raspale glasine, prema kojima bi kancelarka ipak mogla da se predomisli.

- Kancelarka u međunarodn­oj i domaćoj javnosti ima izvanredan ugled. Među političari­ma, donosiocim­a odluka, ljudima - rekao je poslanik Marko Vandervic

Poverenje Nemaca u političke institucij­e i zvaničnike, naročito u kancelarku Angelu Merkel, značajno je poraslo tokom pandemije

MERKELOVA NEMAČKI MEDIJI NAVODE DA NASLEDNIKA TRENUTNO NEMA PRAVOG

NA MESTU KANCELARA

za „Dojče vele“.

Njegov kolega iz poslaničko­g kluba CDU Heribert Hirte ipak ne veruje da Merkel može da se predomisli.

- Donela je odluku. Njena je snaga da se drži odluka donetih posle pažljivog vaganja, da ih se drži čak i kada naiđu bočni vetrovi - poručio je on. 

 ??  ??
 ??  ?? poverenje u nemačku kancelarku angelu merkel skočilo je za procentna poena u odnosu na početak godine i sada iznosi odsto
poverenje u nemačku kancelarku angelu merkel skočilo je za procentna poena u odnosu na početak godine i sada iznosi odsto

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia