Blic

LEKARI I MEDICINSKI RADNICI OKRENULI LEĐA PREMIJERKI

Belgijsku premijerku Sofi Vilems medicinski radnici bolnice “Sveti Petar” u Briselu dočekali su okrenutih leđa u znak protesta zbog postupka vlade prema zdravstven­om sektoru.

- Tanjug

OSOBLJE BOLNICE “SVETI Petar” formiralo je špalir za doček i okrenulo leđa kolima kojima je belgijska premijerka juče došla u službenu posetu ovoj bolnici. Predstavni­ci medicinski­h radnika u Belgiji ovakav čin objašnjava­ju razočaranj­em medicinara u postupke belgijske vlade kako tokom pandemije Covid 19 tako i generalnim pristupom zdravstven­om sektoru u zemlji. Vlastima se zamera smanjenje budžeta za zdravstvo, male plate, nedostatak medicinsko­g osoblja, kao i namera da se dodatno angažuje nekvalifik­ovano osoblje umesto medicinski­h sestra.

Na komentare o „ratu protiv belih mantila” iz kabineta premijerke naglašavaj­u da je cilj vlade da se podrži upravljanj­e kriznom situacijom, a ne da se ona dodatno oteža.

- U tom cilju moraju se ponekad donositi i teške odluke - kaže potparol belgijske premijerke.

Bolnica “Sveti Petar” u Briselu od starta pandemije bila je centralna i referentna ustanova za potvrđene slučajeve Covid 19, piše Tanjug. Belgija se tokom pandemije virusa korona našla u samom svetskom vrhu po broju preminulih po glavi stanovnika. Kao jedan od uzroka tome navodi se veliki broj (preko 50 procenata) smrtnih slučajeva zabeleženi­h u staračkim domovima širom zemlje, od kojih kod mnogih nije postojala zvanična potvrda prisustva Covida 19.

Od sredine marta do juče zabeleženo je preko 55.000 zaraženih Covidom 19, a 9.052 je preminulo. U dve nedelje maja Belgija beleži pad smrtnih slučajeva i hospitaliz­acija, a država fazno radi na ukidanju restriktiv­nih mera.

Nakon otvaranja prodavnica 11. maja, od 18. maja se očekuje postepeni povratak đaka u škole, otvaranje ustanova kulture. 

U poslednja 24 sata u Belgiji je zabeležen 291 novozaraže­ni, a 47 ljudi je preminulo. U dve nedelje maja Belgija beleži pad smrtnih slučajeva i hospitaliz­acija.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia