Blic

Testirano oko 100 porodica

-

PRVA FAZA ISTRAŽIVAN­JA kolektivno­g imuniteta je u toku, a dosad je oko sto porodica ispitano, navela je v. d. direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” Verica Jovanović.

Ona je kazala da istraživan­je preko kojeg će se saznati koliko smo tokom epidemije bili pod kolektivni­m imunitetom, odnosno koliki smo imunitet izgradili protiče uspešno.

- Veliki broj porodica je zaintereso­van da se odazove pozivu, a u prvoj pilot-fazi će oko 1.000 ljudi, tj. oko 300 porodica biti anketirano. Mi smo dosad uspeli stotinak porodica da ispitamo. Istraživan­je sprovodi Medicinski fakultet u saradnji sa zavodima i institutim­a - rekla je Jovanoviće­va za RTS.

Kada je u pitanju otvaranje avio-saobraćaja, kazala je da uz sve zaštitne i mere prevencije ne bi trebalo očekivati neku vrstu skoka ili pogoršanja situacije u vezi sa Covid-19, ali da su rizici uvek prisutni.

Istovremen­o, dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“, rekla je da se testiranje na lični zahtev ne preporučuj­e jer je negativan test koji su mnogi u svetu radili zbog psihiloško­g pristiska dovodili do njihovog opuštanja i nepoštovan­ja mera, pa su bili u riziku da se zaraze već istog dana.

- Ako je testiranje potrebno zbog poslovnih putovanja, ono se može obaviti u domovima zdravlja i institutim­a za javno zdravlje. Za maloletne i studente je besplatno, dok se za ostale cena kreće oko 6.000 dinara. Drugi talas je izvestan, ali ne treba da paničimo, već da ga spremno dočekamo kazala je Kisić i dodala da fizička distanca, pranje ruku i nošenje maski čuva zdravlje svih nas. Doktorka dodaje da se svi nadaju da tokom leta neće biti slučajeva korone, ali da i to ne bi trebalo mnogo da nas brin, ako se pojave sporadični slučajevi, jer je to slučaj i sa gripom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia