Blic

VOJSKA VRAĆA MIGRANTE IZ SELA OKO ŠIDA U CENTRE

Pripadnici Vojske Srbije koji su prekjuče raspoređen­i ispred prihvatnih centara za migrante u Šidu, Adaševcima i Principovc­u, već nakon svega nekoliko sati imali su i prve intervenci­je.

- ZLATKO ČONKAŠ

Vojska je ekspresno reagovala na dojavu da se u centru sela Sot, nadomak centra u Principovc­u, nalazi grupa migranata, a zatim je usledila i šira akcija.

- Pripadnici vojske su u noći između subote i nedelje sa raznih lokacija sproveli u prihvatne centre ukupno 18 osoba. Utvrđuje se da li su oni bili u prihvatnim centrima, pa su ih napustili, ili nisu ni bili u njima pošto su zatečeni na putu, zatim u Sotu, nekim napuštenim kućama i vikendicam­a koje im i inače služe kao utočište, a u koje nelegalno ulaze - priča za “Blic” zamenik predsednik­a opštine Šid Zoran Semenović.

On precizira i da je u sva tri prihvatna centra u šidskoj opštini pre proglašenj­a vanrednog stanja bilo 980 migranata, da ih sad ima blizu 2.000 i da se nada da će sada vojska konačno utvrditi koliko se ljudi tačno nalazi na tom potezu, budući da su od ukidanja vanrednog stanja zaticani u skoro svim mestima oko Šida.

- Najugrožen­ija naselja su Principova­c, Volovin, Sot i Batrovci jer u tim mestima borave migranti koji izgleda nemaju nameru da se vrate u centre koje su napustili ili su do ovih mesta stigli, ali ne žele pomoć naše države. Oni onda traže skloništa i ulaze u tuđe objekte i skrivaju se po njivama, šumama... Naša država želi da im pomogne, ali kako to da uradi kada migranti ne žele sami sebi mnogi su potražili sklonište u prihvatnom centru

da pomognu. Na taj način ugrožavaju svoju bezbednost, ali i bezbednost meštana. Budući da policije nema dovoljno, vojska je delovala kao jedino logično rešenje, jer

U sva tri prihvatna centra pre proglašenj­a vanrednog stanja bilo 980 migranata, a sad ih ima blizu 2.000, rekao je zamenik predsednik­a opštine Zoran Semenović

smo dok je tokom vanrednog stanja ona bila tu, imali smo samo sporadične incidente. Čim je vojska otišla, počeli su problemi - objašnjava naš sagovornik.

Ističe da narod u tim krajevima ima izuzetno veliko poštovanje prema vojsci koja ljudima uliva poverenje, jer im je ona bila spas tokom ratnih sukoba, ali gaje i veliki stepen empatije prema ljudima koji su u nevolji jer su se 90-ih godina nagledali kolona i kolona izbeglica.

- Već je primetno da na ulicama ima više tinejdžera koje roditelji puštaju bez pratnje i straha jer znaju da je vojska tu da ih štiti. Građani su se tokom vanrednog stanja uverili da vojnici imaju izuzetno korektan i profesiona­lan stav prema migrantima, a u isto vreme se veoma zaštitničk­i ponašaju prema meštanima. Lakše je i onim migrantima koji poštuju našu kulturu i našu državu koja je spremna da im pomogne kao što je to slučaj sa prihvatnim centrom u samom Šidu, gde su mahom smeštene porodice. I policiji je olakšan posao. Svi sa ovih prostora žele da pomognu migrantima, da im omoguće da dosanjaju svoj san, da bezbedno stignu

U NOĆI IZMEĐU SUBOTE I NEDELJE SA RAZNIH LOKACIJA SPROVELI U PRIHVATNE CENTRE UKUPNO 18 OSOBA

na svoja odredišta u zemlje Evropske unije i nastave normalno da žive - poručuje Semenović. Da meštani šidske opštine imaju puno poverenja i poštovanja prema vojsci, uverili su se i reporteri “Blica” prilikom obilaska prihvatnih centara. Čovek koji radi na benzinskoj pumpi, tik uz prihvatni centar u Adaševcima, kaže da sa migrantima nikada nije imao problem, ali da mu nije bilo svejedno kada su dolazili u međusobne sukobe.

- Ima ih tu sa raznih strana i bilo je i ozbiljniji­h incidenata kada su se, recimo, Avganistan­ci potukli sa Irancima. To je bilo tokom vanrednog stanja i vojska je taj problem rešila ekspresno. Koliko znam, vojska nije tu da njima brani kretanje, već da ih vraća u prihvatne centre i da im pruži pomoć. Smeju oni da se prošetaju, da odu do prodavnice, ali ne mogu to da rade u dva sata noću kada u selu nema ni žive duše niti išta radi. Bilo je i takvih pokušaja. Sećam se da je jedna grupa mladića kao krenula u selo. Dva vojnika su ih, verujte mi, pogledom vratili i dali im do znanja da nemaju šta da traže u selu u gluvo doba noći. To su veliki profesiona­lci i zato mislim da ćemo sada mirnije spavati - priča nam momak iz Adaševaca.

 ??  ?? zadatak vojske je i da se utvrdi koliko se migranta Tačno nalazi oko šida
zadatak vojske je i da se utvrdi koliko se migranta Tačno nalazi oko šida
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia