Blic

OTIŠAO SAM ZBOG SINA I DOSTA NISKIH UDARACA

Nemanja je igrao u Vojvodini i tada smo doživeli napade nama nekih nebitnih ljudi. Ali, sve me je to strašno pogodilo i opteretilo, kaže bivši trener Crvene zvezde.

- EKIPA „BLICA“

Vladan Milojević je otišao polovinom decembra, kad je Crvenu zvezdu ostavio u komotnoj poziciji, sa 11 bodova prednosti u odnosu na Partizan i drugim uzastopnim učešćem u Ligi šampiona. A malo je nedostajal­o da stadion „Rajko Mitić“napusti u avgustu prošle godine, zbog situacije koja nema veze sa beogradski­m, već novosadski­m crveno-belima. I to zbog problema u koji su ga doveli pojedinci iz Vojvodine, a ticali su se naslednika Vladana Milojevića Nemanje. Mladi vezista ofanzivnih karakteris­tika u tom trenutku bio je član novosadsko­g kluba, porodica Milojević izložena pritiscima strukture koje baš i nemaju veze sa fudbalom, pa je otac, kao glava porodice, tražio način da „izbavi“sina. Što je na kraju i uspeo, međutim, koštalo ga je i vremena, živaca i energije, pa je malo nedostajal­o da digne ruke ne od Crvene zvezde, već od srpskog fudbala.

- Niko u klubu nije znao, prvi put javno pričam o tome. Da me supruga nije ubedila da ostanem, podneo bih ostavku. Bio sam na putu da to učinim - osvrnuo se Vladan Milojević u razgovoru sa rođendansk­i broj „Sportskog žurnala“.

Na kraju je ostvario zacrtano, Nemanja je napustio „Karađorđe“i karijeru nastavio u grčkom Panioniosu. Bolni tragovi su pak ostali, ali se nisu odrazili na Milojeviće­v profesiona­lni rad, iako je ličnu dramu preživljav­ao između dve utakmice sa Kopenhagen­om, u kvalifikac­ijama za Ligu šampiona.

- Imao sam veliku peripetiju, tek tad shvatio neke stvari. U klubu čiji je član tada bio moj sin, Vojvodini, bilo je niskih udaraca od nekih nebitnih ljudi, reč je o stvarima koje nisu za javnost. To me je opteretilo. Morao sam da ga sklonim. Ceo život sam se borio da mi deca ostanu ovde, ali Srbija je ovo. Nisam želeo da moje dete ispašta, ima svoje snove i život. Čekao sam da se sve to završi, hvala Bogu istrajao sam. Velika je to škola za mene, svašta sam prošao.

Iako se situacija smirila, a Nemanja Milojević počeo da igra za Panionisos, Vladan je tražio način da se i sam skloni iz ambijenta srpskog fudbala.

- Glavni okidač mog odlaska su detalji oko deteta. To su totalno nebitni ljudi, ali se nažalost nalaze na mestima na kojima se nalaze. Kad složno gurate kamen uzbrdo, pokušavaš da ga držiš visoko, a onda vidiš da navijaju da se taj kamen sruši, nemaš više motiv. Sve je uzalud.

Na konkretno pitanje „ko su ti navijači“, odgovara:

- Nebitno... Sve je bilo fingirano. Krenulo je niskim udarcima u vezi s mojim sinom.

Uprkos svemu, ružna epizoda u životu i karijeri Vladana Milojevića ne menja njegov odnos prema Crvenoj zvezdi, s kojom je osvojio dve uzastopne titule i izborio tri plasmana u UEFA takmičenja pa jasno sugeriše da postoji šansa da se jednog dana vrati na „Marakanu“.

- Ona me je formirala, dala mi određene konture života. Nikad se nisam nametao, kad bude Zvezdi trebalo – tu sam. Uvek sam njen navijač i na raspolagan­ju za pomoć - dodao je Milojević. 

KAŽE DA RUŽNI TRENUCI NE

MILOJEVIĆ PREMA ZVEZDI U MENJAJU NJEGOV STAV

KOJOJ SE AFIRMISAO KAO TRENER

Generalna proba za povratak srpskog fudbala je bila uspešna. Crvena zvezda i Partizan su posle više od dva meseca odigrali prve mečeve, istina, samo prijateljs­ke.

Lider Superlige je bio bolji od svojih juniora sa 3:0, dok su se u Humskoj podelili u dve ekipe, gde su “crni” pobedili “bele” sa 3:2. Prvi utisak je da su večiti na dobrom putu da budu spremni za nastavak 30. maja, kada Zvezda gostuje Radu i ima priliku da overi treću uzastopnu titulu, a Partizan dočekuje Mladost iz Lučana.

Bilo je dosta stvari kojima trener Dejan Stanković i Savo Milošević mogu da budu zadovoljni, ali se jedna priča izdvojila. Među najzapažen­ijima na terenu je bio mladi napadač Nikola - Džoni Štulić koji je nedavno priključen prvom timu. Nad njim je napravljen jedanaeste­rac nakon što je ušao umesto Umara Sadika. Nikola je bio fasciniran debijem te je na društvenim mrežama postavio

Jedva čekam da debitujem za Partizan, da dam gol Zvezdi i da osvojimo duplu krunu, rekao je mladi napadač Partizana Nikola Štulić

dve svoje fotografij­e sa Miloševiće­m - prva je od subote, a druga od pre osam godina, kada je imao 11. Ispod fotografij­a je napisao: „Život je čudo.“Nema sumnje da je Partizan dobio još jednog mladog, talentovan­og i snažnog napadača (188 cm, 79 kg) koji bi mogao da dobije priliku u poslednja četiri kola Superlige ili u Kupu Srbije.

podeljeni u dve grupe: „crni“su pobedili „bele“sa 3:2

- Došao sam u Partizan 2012. godine kod trenera Slađana Šćepovića. Naučio me je mnogim stvarima, pogotovo što igram na njegovoj poziciji. Naučio nas je pre svega da budemo dobri ljudi... Trenirao me je kratko vreme Dražen Bolić, pa na kraju Nenad Brnović, od koga sam takođe dosta naučio. Svi treneri imali su svoju ulogu u mom fudbalskom razvitku.

Sada sam na vratima prvog tima i daću sve od sebe da se nametnem Savi Miloševiću. Priključen sam ekipi u ponedeljak, sanjao sam o ovome i evo, to mi se ostvarilo samo pet dana kasnije - rekao je Štulić.

Nikola je rođen 8. septembra 2001. godine, a za minutažu u crno-belom dresu će se boriti sa Sadikom i Bojanom Matićem.

- Sadik se odlično kreće, Matketa (Bojan Matić) sam pratio još dok je igrao u Vojvodini, ima sjajnu realizacij­u. A, što se idola tiče, volim Ibrahimovi­ća i Levandovsk­og. Moje trenutne želje su vezane za Partizan. Pre svega želim da debitujem, da dam gol Crvenoj zvezdi i da osvojim duplu krunu - dodao je Štulić.

S druge strane Topčidersk­og breda, prve minute za Crvenu zvezdu upisao je Seku Sanogo, koji je došao u zimskom prelaznom roku kako veliko pojačanje, ali nije igrao jer je na “Marakanu” stigao povređen. Situacija je sada za nijansu bolja. Sanogo je u dva-tri poteza pokazao da zna da igra fudbal, međutim, na terenu je proveo samo 20 minuta pre nego što ga je zamenio Vulić. Očigledno je da igraču pozajmljen­om od Al Itihada nedostaje snage, tako da trener Stanković nije želeo da rizikuje. I ostali fudbaleri su igrali tek da osete teren, pri čemu su strelci bili Pavkov, Petrović i Vukanović.

- Raduje me što smo videli Sanoga na terenu posle dužeg vremena, kao i Boaćija, koji se povredio pre više od dva meseca, igrao je i Rodić. Vodio sam računa da ograničim minutažu kako ne bi ulazili u nepotreban rizik. Zadovoljan sam kako su momci odigrali. Kod mene svi dobijaju šansu na pripremnim utakmicama da se pokažu i da zaigraju, tako da je danas

DANA PRIKLJUČIO NIKOLA SE PRE SAMO ŠEST

MESECA PRVOM TIMU, A KRAJEM

BI MOGAO I DA DEBITUJE

maltene čitav tim zaigrao. Za takmičarsk­e utakmice biće odabir onih najspremni­jih u datom trenutku - izjavio je Stanković.

Sanogo je igrao u tandemu s Nikolićem, dok je odličan utisak ostavio Mirko Ivanić, koji je zauzeo mesto uz desnu aut-liniju. Najveći problem predstavlj­a Ričmond Boaći, koji je na terenu proveo 15 minuta pre nego što je podigao ruku i zatražio izmenu zbog povrede. Da li je u pitanju ozbiljna stvar ili samo grč, znaće se u narednim danima.

- Naravno da mi znači što sam dao gol, kao i svaki pre ovog. Posle tolike pauze, postići pogodak je sjajna stvar. Naravno, teške su noge i moram priznati da smo pomalo i umorni od celokupnog dosadašnje­g rada. Takav je princip rada našeg stručnog štaba, ali nama ne pada teško da treniramo tim tempom. Trudimo se da ispunimo sve što Dejan Stanković i njegov tim zahtevaju od nas. Za sada sve to ide po planu i mislim da smo na pravom putu - poručio je Aleksa Vukanović. 

Marko Grujić je toliko dobro odigrao da ga je saigrač poljubio i zbog toga sada čeka crveni karton.

Nemci su nam pokazali da vrhunski fudbal i korona virus mogu da idu rame uz rame. Bundesliga je za vikend nastavila sezonu i konačno smo mogli da uživamo iz svojih fotelja.

Atmosfera je, u najmanju ruku, bila čudna, najviše zbog navijača koji do kraja takmičenja neće moći da zauzmu svoje mesto na tribinama. Najgledani­ja liga u Evropi je tako ostala bez zaštitnog znaka, ali utisak je da je bolje i ovako nego da se ne igra.

Tačnije, mečevi uopšte nisu bili loši. Obe Borusije su bile ubedljive, a od naših fudbalera najbolji utisak je ostavio Marko Grujić. On je odigrao toliko dobro u pobedi Herte na gostovanju Hofenhajmu (3:0) da je naterao saigrača Dedrika Bojata da prekrši jedno od glavnih novih pravila. Naime, na fotografij­i se vidi kako Bojata ljubi Grujića posle jednog od golova kluba iz Berlina.

Takođe, kamera je uhvatila i Matsa Humelsa kako duva nos na travu, što je zabranjeno i sudija je iskusnog fudbalera zbog toga mogao da pošalje u svlačionic­u pre vremena.

Reakcije u Nemačkoj na nastavak Bundeslige su pozitivne,

ČEKAJU REZERVNI IGRAČI SVOJU PRILIKU MASKA I NA TRIBINAMA, ZAŠTITNA RUKAVICE SU OBAVEZNE

a slični su komentari i u Engleskoj, Španiji i Italiji, gde još čekaju na zeleno svetlo. Dosta je fudbalera i stručnjaka koji se slažu da je ovo dobra stvar za sport uopšte, ali i da ne mogu da pobede osećaj straha. Jedan od umerenih je i Robert Prosinečki, trener Kajzerija.

- Teško mi je da kažem kako će sve ovo u Nemačkoj da se završi. Svi smo željni fudbala, da konačno gledamo utakmice i presrećan sam zbog toga. Međutim, tek ćemo da vidimo šta će stvarno da se dogodi. Šta ako bude problema sa igračima, ako cela ekipa bude morala da ide dve nedelje u karantin? Srećan sam, ali svi moramo da budemo oprezni - rekao je Prosinečki.

Utisak je da, osim slučajeva koje smo pomenuli, igrači poštuju pravila ponašanja na terenu. Desi se da u žaru borbe neko i pretera,

Teško mi je da kažem kako će sve ovo da se završi u Nemačkoj. Šta ako se neko razboli? Ipak, srećan sam što se fudbal vratio, kaže Robert Prosinečki

ali u principu sve je dobro prošlo. Predstavni­ci Bundeslige kažu da će pregledati sve snimke mečeva 26. kola i da će naknadno da kazne igrače koji se nisu ponašali dostojanst­veno. To znači da će Humels i Bojata dobiti crvene kartone i da će pauzirati naredno kolo.

Klubovi, takođe, ne smeju da gledaju kroz prste igračima ili članovima ekipe koji krše disciplinu. To posebno važi za boravak u kampovima pre odigravanj­a meča. Tamo vlada vojna disciplina jer je, kao što Prosinečki kaže, dovoljan samo jedan novi slučaj virusa korona da se drugi put podigne ručna kočnica na sezonu. A to znači da se 99,9 odsto više ne bi ni nastavila.

Što se utakmica tiče, čini se da se igrači nisu štedeli čak ni bliskog kontakta u duelima. Pesimisti su najav

ljivali da će fudbaleri bežati jedan od drugoga i da će biti 10-15 golova po meču, ali uopšte nije bilo tako. Jedan od najborbeni­jih je bio mladi Erling Haland, koji je bio dvostruki strelac u pobedi Dortmunda nad Šalkeom (4:0). Koliko je bio nezadrživ, čulo se u Tv-prenosu, kada je defanzivac gostiju Žan Kler Todibo, nakon što nije uspeo da zaustavi Norvežanim­a, opsovao: „Idi da je... svoju babu!”. Haland se samo nasmejao jer se sve čulo pred avetinjski praznim tribinama, a nedugo posle psovke je postigao gol.

Posle meča, novinari su izjave morali da uzimaju mikrofonim­a okačnima na dugačke motke, a Haland je na četiri pitanja odgovorio sa ukupno 11 reči.

„Slavili ste pred Žutim zidom iako nije bilo navijača?

- Zašto ne - rekao je Haland.

Da li je to vaša poruka? - Jeste.

Hoćete da nam kažete za koga je poruka.

- Za moje navijače i moju porodicu.

Oni su sve za vas?

- Da jesu.“, rekao je Haland i otišao u svlačionic­u.

n

 ??  ?? nemanja milojević je prolazio kroz strašne trenutke u vojvodini, sve dok mu otac nije pomogao da napusti klub iz novog sada i ode u grčku
nemanja milojević je prolazio kroz strašne trenutke u vojvodini, sve dok mu otac nije pomogao da napusti klub iz novog sada i ode u grčku
 ??  ??
 ??  ?? sanogo je debitovao za zvezdu, a odigrao je samo 20 minuta
sanogo je debitovao za zvezdu, a odigrao je samo 20 minuta
 ??  ?? ovako je bilo 2012, savo milošević i nikola štulić koji je tek počinjao sa karijerom...
ovako je bilo 2012, savo milošević i nikola štulić koji je tek počinjao sa karijerom...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? stanković može da bude zadovoljan prvim mečom posle dva meseca
stanković može da bude zadovoljan prvim mečom posle dva meseca
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ko kaže da nema kontakt igre? kostić se nije istakao
ko kaže da nema kontakt igre? kostić se nije istakao
 ??  ?? tiram iz menhenglad­baha je pomogao da se skloni korner zastavica
tiram iz menhenglad­baha je pomogao da se skloni korner zastavica
 ??  ?? umesto na tribinama, navijači su mečeve pratili u kafićima
umesto na tribinama, navijači su mečeve pratili u kafićima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia