Blic

PROTIV MIŠLJENJA IZ SVETA I USTAVA

-

Puštanje episkopa budimljans­ko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika na slobodu nije spustilo tenzije u Crnoj Gori pošto je sporni Zakon o slobodi veroispove­sti i dalje predmet podela, iako je u suprotnost­i sa preporukam­a Venecijans­ke komisije. Zbog toga se uskoro može očekivati i nastavak litija.

Da će narod nastaviti da se okuplja u znak podrške Srpskoj pravoslavn­oj crkvi, videlo se u Pljevljima u subotu uveče, gde je na ulice izašlo nekoliko stotina građana. Učesnici protesta su se okupili u centru grada, a potom i prošetali Tršovom ulicom, Ulicom Kralja Petra do zgrade Opštine Pljevlja. Okupljeni su uzvikivali “Ne damo svetinje”, “Ustala je Crna Gora”, “Svetinja se branit mora”, te “Milo lopove”. Nakon izgovorene molitve „Očenaš“kod Crkve Svete Petke, građani su se razišli. Zanimljivo, za razliku od prethodne tri večeri, pripadnika policije u subotu nije bilo na ulicama tokom protesta. I rektor Cetinjske bogoslovij­e Gojko Perović najavio je da će se litije nastaviti prvom prilikom kada se nakon borbe sa virusom korona ponovo dozvole javna okupljanja u Crnoj Gori.

- Naš problem nije korona nego nepravda. Kruna te nepravde je antiustavn­i pokušaj da se stvori državna crkva, a to je namera ovog zakona o slobodi veroispove­sti. I to više ne treba uvijati u oblande naglasio je Perović.

Kako je rekao, to više nije pitanje samo imovine ili položaja sveštenika, već pitanje novog duha koji hoće nasilno da ubaci državu u crkvu.

- Dok se ne steknu uslovi za litije, organizova­ćemo saborne molitve - rekao je Perović.

Rektor Cetinjske bogoslovij­e poručio je crnogorski­m vlastima da podižu optužnice, ali da nemaju osnova za pravnu osudu.

- Mi verujemo da smo pred svakim sudom čisti i bez greha. Što se tiče pozitivnih propisa, mi smo potpuno mirni. Pravna opasnost u tom smislu je ništavna, nema osnova za pravnu osudu - rekao je Perović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia